Ved

Fotograf/bild: pixabay ¤

Ved

(brännved, rökved, alspån, alflis, hickory)

Engelsk översättning wood

Fransk översättning bois

Italiensk översättning legna

Tysk översättning Holz, Bännholz

Spansk översättning madera

Brännved kan användas för att halstra/grilla eller röka mat. Maten tillagas antingen vid sidan av elden med hjälp av ett halster (se > Grillgaller, halster), på galler över glöd, eller i brasan/glöden inpackat i folie eller blött tidningspapper (se recept > Brasgädda à la Bengt). När man röker leds röken in till maten (läs mer > Om rökning). Ja även till att koka mat om man placerar en kastrull eller kittel över, vilket man gjorde förr.

Virkesval: Det går åt ganska mycket ved och tar lång tid för att få till en bra glöd. Furu- eller björkved är bra brännved vid tillagning av mat. Så kallat ädelträ som ek och teak, eller impregnerat virke, samt träbitar med färg skall inte användas vid matlagning av hälsoskäl. Inte heller i den öppna spisen eller till lägerelden. Tänk på att furuved ofta sprätter ut glödbitar, medan björkved brinner lugnt och fint. Tänk på brandfaran och naturen.

Rökved: Röksmaken kan varieras med det eldningsmaterial som används, till exempel ved, flis, rökspån, briketter eller rökpuckar av al, en, tall, hickory, fruktträd med mera. Rökspån finns att köpa som chips eller flis. Ju större flisbitar, desto mindre rökutveckling. Vissa bränslen är olämpliga, för att röken kan innehålla skadliga ämnen. Man skall aldrig elda med impregnerat, eller på annat sätt behandlat virke.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07

Läs mer

Grillgaller, halster

Rökar

Om rökning

Recept med Ved

Det finns 20 recept med Ved