Latin: 1. Struthioniformes 2. Galliformes 3. Anseriformes 4. Columbiformes 5. Charadriiformes

Alla fåglar är ätbara, men bara ett fåtal konsumeras. Främst äts höns- och andfåglar. Därutöver struts liksom en och annan "skogsfågel". I kulinariska och jaktsammanhang brukar man inte prata om fåglar i biologiska termer utan man talar om tam- och vildfågel varav den senare brukar indelas i sjö- och skogsfågel (se dito). Tamfåglar är vilda fåglar som domesticerats (tämjts) under årtusenden och förädlats. Alltså inga egna biologiska raser. Till exempel är ankas förfader gräsanden. Här redovisar vi de fåglar som vanligtvis hamnar på svenska matbord ur ett avgränsat biologiskt perspektiv.
  1. Strutsfåglar (Struthioniformes) tillhör gruppen ursprungliga peliognata fåglar (Läs mer > Fåglar biologi) varav det bara finns två nu levande arter som förekommer vilda i Afrikas torra och halvtorra områden. Uppfödning av struts sker även i Sverige. Läs mer > Struts.  
  2. Hönsfåglar (Galliformes) består av 5 familjer - Storfotshöns Megapodiidae) som lever i Australien, Trädhöns (Cracidae) som lever i södra USA ner till Argentina, Tofsvaktlar (Cracidae), som inte är släkt med europeiska vaktlar, förekommer i Amerika, Pärlhöns (Numididae) som lever i Afrika (läs mer > Pärlhöns) och Fasanfåglar (Phasianidae) som är den grupp som främst hamnar på svenska matbord. Fasanfågel omfattar de skogsfåglar vi hittar i Sverige (läs mer > Om skogsfåglar), kalkoner (läs mer > Kalkon) och Djungelhöns som är ursprunget till nästan alla tamhöns. Läs mer > Höns, kyckling.
  3. Andfåglar (Anseriformes) består av cirka 150 arter i 3 familjer (plus två utdöda). Störst med 140 arter är familjen Änder (läs mer > Änder). De andra två är Värnfåglar (Anhimidae) vilka liknar hönsfåglar och är hemmahörande i Sydamerika, samt Skatgäss (Anseranatidae) bestående av1 art (Skaltgås) hemmahörande i Australien och Nya Guinea vilken är stor som en gås, därav namnet. Läs mer > Om sjöfågel.
  4. Duvfåglar (Columbiformes) består bara av en familj som dock innehåller många släkten och arter spridda över världen. Arterna är likvärdiga varandra ur matsynpunkt. Läs mer > Duvor.
  5. Vadarfåglar (Charadriiformes) omfattar 350 arter som mestadels lever strandnära på olika platser på Jorden. I Sverige främst morkullor och beckasiner som framförallt förr var eftertraktade delikatesser. Numera mycket sällsynt förekommande på jägaren tallrik eller på någon finrestaurang. Läs mer > Om skogsfågel.
  6. Därutöver åts förr en och annan småfågel till exempel lärka. Flyttfåglar fångades i nät bland annat i Frankrike, men är numera förbjudet. Nu får lärkan i stället drilla fritt i skyn.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02
Läs mer

Fåglar biologi

Struts }

Pärlhöns

Om skogsfågel ¤

Höns, kyckling

Tamgås

Ejdrar }

Om sjöfågel

Duvor ¤

Tillagning fågel }

Änder ¤

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj