Frysa och tina fågel

Frysa och tina fågel

(Infrysning fågel, lagring fryst fågel, frystider fågel, tina fryst fågel, tining av fryst fågel)

Frysning av fågel sker i stort sett på samma sätt som för kött. Fet fågel har kortare hållbarhet än mager och berett kött har kortare hållbarhet än färsk råvara. Infrysning skall ske snabbt och förvaring skall ske vid låg temperatur. Då bildas små iskristaller i köttet vilket minskar förlusten av köttsaft vid upptining. Kött blir torrt och tråkigt av fel lagring och under lång tid. Vid infrysning av varor bör frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla innan infrysning, helst 1 dygn i förväg.


INFRYSNING FÅGEL

  • Skogsfågel möras innan infrysning.
  • Fågeln skall vara urtagen och förberedd för framtida tillagning innan frysning.
  • Färs kan djupfrysas rå, eller färdigblandad.
  • Förpacka så lufttätt som möjligt i fryspåse, eller i vanlig plastpåse om köttet först rullats in i frysfolie.
  • Färdig rätt förpackas så att den kan värmas direkt. Kokt kött frysen lämpligen i sitt spad i lagom middagsportioner.
  • Platta paket fryser och tinar jämnare, samt tar mindre plats.
  • Märk förpackningen med innehåll, vikt och datum.
  • Infrysning bör ske vid så låg temperatur som möjligt, allra bäst sker detta vid -32°C.
  • Snabb infrysning är bäst. Fyll inte frysen med för mycket åt gången vilket sänker temperaturen. Packa inte varorna på varandra, utan sprid ut dem tills de är infrysta.


LAGR
ING FRYST FÅGEL

Förvaring skall alltid ske vid temperatur av högst -18 (för butiker och restauranger enligt lag). Ännu bättre om temperaturen är under -25°C. Vid -30°C kan varan förvaras ungefär dubbelt så länge som vid -18°C. Nedan lagringstider vid -18°C.

  • Mager (vild-)fågel 12 månader.
  • Fett fågel t.ex. gås 9-12 månader.


TINING AV FRYST FÅGEL

Tina köttet i sin förpackning. Långsam upptining i kylskåp är bäst. Tinat kött bör inte omfrysas. Tillaga varan och frys den därefter. Kött som har börjat tina, men som fortfarande är "iskall" må omfrysas. Upptiningstid cirka:

  • Liten fågel i kylskåp tinar på cirka 1 dygn. I rumstemperatur på 7 timmar.
  • Stor fågel tinar i kylskåp på 2-3 dygn. I rumstemperatur på 1 till 1,5 dygn.


TILLAGNING FRYST FÅGEL

  • Kött som skall kokas kan läggas lätt tinad i grytan. Läs mer > Så kokas höns & kyckling.
  • Kött som skall stekas bör tina tills rumstemperatur. Delvis tinade köttdelar steks först på lite svagare värme.
  • Torka av fuktigt kött med papper före stekning.
  • Kött som skall kokas kan vara otinat. Låt sjuda på svag värme.
  • Frysta färdiga rätter kan tillagas otinade, först på svag värme.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-12.

Läs mer

Frysa och tina kött

Frysa och tina fisk, skaldjur

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Infrysning bröd, frystid bröd

Så kokas kyckling, höns

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj