Om calvados

Om calvados

(äppelbrännvin, päronbrännvin, Calvados Pays d´Auge)

Calvados är franskt fruktsprit från Normandie uppkallat efter departementet Calvados. I Frankrikes nordöstra hörn är klimatet för kall för vindruvor, varför området specialiserat sig på cider. Calvados är sannolikt världens mest kända fruktsprit.

Cider (äppel- eller päronmust) får jäsa, varefter vätskan destilleras en eller två gånger för att sedan eklagras ett antal år.

Beteckningar för ekfatslagring:
Trois Etoiles eller Trois Pommes *** = minst 2 år
Vieux eller réserve = minst 3 år
VO, VSOP eller vieille réserve = minst 4 år
Extra, napoleon, hors d´age, age inconnu =minst 6.

Liksom cognac är calvados ursprungsskyddat i fransk lag. Det finns två AOC, dels Calvados Pays d´Auge, som är den centrala zonen och som anses bäst, dels Calvados som är resten. Bretagne, Normandie och Maine är alla tre AOC-reglerade områden för eau-de-vie de cidre (cider-destillat). Här (i Domfrontais) produceras även pärondestillat, som vanligen blandas med äppelcider.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj