Lammlägg }

Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist, Kunskapskokboken ¤

Lammlägg }

(framlägg lamm, baklägg lamm, hel lammlägg, lammklubba, skivad lammlägg)

Latin: Styckschema se > Styckning lamm och får i högerkolumnen

Engelsk översättning lamb shank. Styckschema se > Styckning lamm och får i högerkolumnen

Fransk översättning jarret d´agneau, souris. Styckdetaljer se > Fransk styckning lamm

Italiensk översättning stinco agnello. Styckdetaljer se > Italiensk styckning lamm

Tysk översättning Lammhaxe, Lammstelze. Styckdetaljer se >Tysk eller österikosk styckning lamm

Spansk översättning mano de cordero. Styckdetaljer se > spansk styckning lamm

Lammlägg är lammets nedre lårdel ovanför knäleden (baklägg) och motsvarande frambensdel (framlägg). Fram- och baklägg kan styckas kort eller lång. Styckdelar lamm inklusive på olika språk se > Styckning lamm och får.

  • Köttkvalité: Begränsad mörhet (2 av 5). Köttet är fast men inte segt. Framläggen har fastare kött än bakläggen. Kräver lång tillagningstid. Läs mer > Om fårkött, lammkött, köttkvalité.
  • Smak: Medel marmorering (3 av 5), mycket smakrikt.
  • Alternativ vara: Lammbringa och bog.
  • Försäljning: Lägg säljs rå eller rimmad, vanligtvis korthuggen. Förekommer sällsynt i vanliga butiker. Framlägg säljs ibland tillsammans med bogen, eller del av bogen (fr. gigot = ben). Bakläggen säljs ibland tillsammans med steken (se > Lammkyl, lammstek).
  • Förvaras kallt 0-4°C. Hållbar någon vecka.

Köpråd: Prova lammlägg i stället för fläsklägg. Köttet är smakrikare och lite magrare, i synnerhet finns det inte stora fettklumpar som på fläskläggen. Magrast kött har dock kalvlägg. Välj framlägg om fastare kött önskas och baklägg om mjällare, mjukare kött föredras.

Hälsa: Lammlägg är ganska magert för att vara lammkött, 137 Kcal/100g och cirka 4% fett (bog 17%). Styckas den som "lång" ökar fettmängden till cirka 7%. En hel del av fettet smälter ut vid tillagning.


VIKT LAMMLÄGG

Lammlägg kan väga ganska olika beroende på lammets uppväxt, ålder, årstid och styckning. Framläggen väger i butik vanligen runt 250 gram (200-300g) och bakläggen som är större omkring 400 gram (300-600g). Ben, svål och ytligt fett utgör cirka 40% av råvikten. Vid tillagning minskar köttviken med 35 till 50% beroende på köttstycke och tillagningsmetod. Av ursprunglig råvikt återstår cirka 1/3-del i form av tillagat kött.

Koktid 2-4 timmar. Tillagad vikt beräknas automatiskt för alla recept som läggs in i Kunskapskokboken. Källa: Kunskapskokboken 2022


Portionsnorm framlägg
: 2 framlägg per portion ger tillagad vikt på cirka 180 gram. Som normalportion räknas 140 gram. 1 baklägg utgör en normalportion. 
Laga gärna "för mycket" om du skall vara säker på att dina gäster blir ordentligt mätta. Överblivet kött är utmärkt gott kallt eller uppvärmt dagen efter.

Viktvaktare: För den som är på sin vakt mot kalorier är det bra att äta lite mer rent kött och minska på annat. Protein är långtidsmättande utan en massa kalorier. Köttet på läggen är under medel vad gäller kaloriinnehåll (137 Kcal/100g), så ät gärna mer av detta, men peta bort allt ytligt fett och motstå en frestande svål. Var sparsam med såsen, äppelmoset, gelén och andra tillbehör. Potatis i synnerhet om den är kokt är passande utfyllnad.  



SÅ ANVÄNDS LAMMLÄGG

Lammlägg tillagas och serveras på samma sätt som fläsklägg, kokt med potatismos, surkål, äppelmos eller liknade. Kan också bräseras eller ingå som del i en gryta. Läs mer > Så tillagas lammlägg.

© Kunskapskokboken okt 2012

Läs mer

Lammbog, tjockbbringa

Lammkyl, lammstek

Om får-, lamm- och getkött, köttkvalité

Lammlägg }

Recept med Lammlägg }

Det finns 4 recept med Lammlägg }