Om stek, stekar

Om stek, stekar

Engelsk översättning roast

Fransk översättning rôti

Italiensk översättning arrosto

Tysk översättning Braten

Spansk översättning asado

Stek är en större köttbit av däggdjur (ko, gris, lamm, älg med flera), ofta en hel styckdel till exempel bogstek eller hel rostbiff. Man talar sällan om stekar avseende fågel eller fisk, även om det förekom förr till exempel "hönsstek".  Stek används även som begrepp om tillagningssätt till exempel "surstek" och "grytstek", eller avseende maträtt som "slottsstek".

Enligt Svenska Akademiens ordlista är stek en "utskuret stycke kött som skall stekas" eller  "lår- eller rygg­stycke för stekning, mat­rätt av stekt så­dant kött". Alltså ett köttstycke avsett för stekning, vilket inbegriper grillning. Men den kan också "grytstekas", det vill säga bräseras.

Engelskans "steak" är en tjock skiva av "steken", som på engelska benämns "roast".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09.
Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj