Koktid grönsaker

Koktid grönsaker

(Koktider kål, Koktider ärter och linser, Koktider bönor)

Koktiden för grönsaker varierar inte bara på vilken grönsak som tillagas, utan också på användningsändamål, om varan skurits i mindre bitar och på personlig smak. Några vill ha varan genomkokt andra vill ha den lätt rå. Nedan angivna värden tjänar därför bara som vägledning. Lämpligen provsmakar man varan. Redovisas även per vara i Varufakta.

Innehåll:

1. Koktider kål
2. Koktider ärter och linser

3. Koktider bönor

4. Koktid övriga grönsaker



1. KOKTIDER KÅL

Kål delas in i huvudkål med tätt sittande blad t.ex. vitkål och bladkål med utfällda blad t.ex. grönkål. Kål äts sällan rå utan kokas eller gratineras och används som rätt eller tillbehör till mat. Kort koktid bevarar krispighet, färg och vitaminer.

  • Blomkål hel 10-12 minuterför lättkokt, i bitar/små buketter 3-5 minuter.
  • Broccoli hel 5-15 minuter, i bitar/små buketter 3-5 minuter.
  • Brysselkål 5-10 minuter.
  • Grönkål 15-20 minuter. Burk: Uppvärmning.
  • Kinesisk kål/salladskål i breda strimlor 1-5 minuter.
  • Kålrabbi hel: 10-20 minuter, i bitar: 5-10 minuter. Prova med sticka. Svagt motstånd som potatis = klar.
  • Pac choy förvälles (hastig kokning).
  • Romanesco hel 5-15 minuter. I bitar/små buketter 3-5 minuter.
  • Rödkål hel 10-45 minuter beroende på användning. Konserverad/burk värms upp.
  • Savoykål hel 10-45 minuter beroende på användning.
  • Vitkål 10-45 minuter beroende på användning.


2. KOKTIDER ÄRTER OCH LINSER

Färska ärter med eller utan balja äts förvällda. Kort koktid av färska ärter bevarar krispighet, färg och vitaminer. Torkade blötäggs och kokas.

  • Gröna ärter som är djupfrysta eller på burk värms. Färska förvälls. Torkade blötläggs 8-10 timmar och kokas 1-1,5 timmar.
  • Gula ärter färdigkokta på burk/förpackning värms upp. Torkade: blötläggs 8-10 timmar. Koktid 1-1,5 timmar.
  • Kikärter färdigkokta på burk/förpackning värms upp. Torkade: blötläggs 10 timmar. Koktid 1,5 timmar.
  • Märgärter färska i 5-10 minuter.
  • Socker- & släpärter färska förvälls i 1 minut. Kan med förde ätas råa i sallad.
  • Spritärter färsk a3-5 minuter.
  • Åkerärter färska 10-20 minuter.
  • Bruna & gröna linser konserverade/burk värms upp. Torkade blötläggs 3 timmar. Koktid: 20-25 minuter.
    Utan blötläggning koktid 30-40 minuter. Splittade/delade 5-10 minuter.
  • Gula, svarta & röda linser konserverade/burk värms. Torkade bötläggs inte. Koktid: 10-15 minuter. Splittade/delade linser kokas i 5 minuter.


3. KOKTIDER BÖNOR

Färsk bönor äts förvällda, torkade blötläggs och kokas. Konserverade/färdiglagade på burk e.d. värms upp.

  • Adzukibönor blötlägges 8-10 timmar, kokas i 20-40 minuter.
  • Black eye blötlägges 8-10 timmar, kokas i 20-30 minuter.
  • Bondbönor färska kokas i 10-15 minuter.
    Torkade blötläggs i 8-10 timmar. Kokas i 1,5 timme.
  • Borlottibönor blötlägges 8-10 timmar. Kokas 45-60 minuter.
  • Bruna bönor blötlägges 8-10 timmar. Kokas 1-1,5 timme.
  • Brytbönor Unga späda färska (haricots verts) kokas 4-8 minuter. Äldre större färska brytbönor 8-12 minuter.
  • Flageoletbönor blötlägges 8-10 timmar. Kokas 20-40 minuter.
  • Foul medames blötlägges 8-10 timmar. Kokas 1-1,5 timme.
  • Kidney(röda)bönor blötlägges 8-10 timmar. Kokas 45 minuter.
  • Mungbönor blötlägges 8-10 timmar. Kokas 12-20 minuter. Koktid delade bönor 5-10 minuter.
  • Pintobönor blötlägges 8-10 timmar. Kokas 45-60 minuter.
  • Skärbönor färska kokas 5-10 minuter.
  • Sockerbönor/sugar snaps färska kokas 3-8 minuter.
  • Sojabönor blötlägges i 12 timmar Kokas 1,5 timme.
  • Svarta bönor blötlägges 8-10 timmar. Kokas 30-40 minuter.
  • Vita bönor Blötlägges 8-10 timmar. Små och stora platta kokas i 30-45 minuter. Koktid medelstora 1,5 timme.
  • Vaxbönor färska 5-10 minuter.


4. KOKTIDER ÖVRIGA GRÖNSAKER

Övriga grönsaker omfattar bladgrönsaker, grönsaksfrukter, stjälkgrönsaker och matlök.

  • Spenat 2-3 minuter. Primörblad förvälls 0-1 minut, eller äts rå.
  • Pumpa 30-40 minuter till soppa.
  • Squash strimlad eller skivad 3-5 minuter.
  • Fänkål hel 15-25 minuter, i klyftor/skivor 7-15 minuter.
  • Kronärtskockor stora 30-50 minuter, små 20-30 minuter. Kockorna är klara när de stora kronbladen nertill lossar lätt.
  • Majs färsk 10 minuter, korn 5 minuter, majs i burk värms upp.
  • Grön sparris 2-10 minuter.
  • Vit sparris 15-35 minuter. Håll sparrisen med tång eller gaffel vinkelrätt, böjer den sig i en fin båge är den klar.
  • Gul, röd och silverlök, hel färsk/späd/små på våren 3-6 minuter. Hela stora höst/vinter 10-20 minuter.
  • Knipplök (färsk smålök) 5-10 minuter.
  • Purjolök hel 5-10 minuter, i bitar/skivad 3-5 minuter.
  • Schalottenlök hel 5-10 minuter.
Läs mer

Så kokas grönsaker

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj