Sorundatårta är en klassisk, krämig efterrättstårta från Södermanland, tillagad av smör, socker, ägg, mjöl och äppelmos. Tårtan är känd från mitten av 1800-talet. Då serverades den enbart vid stora högtider som bröllop, dop och begravningar. Tårtan skall toppas med ett vackert mönster, där varje gård har sin egen speciella variant. Mönstret består av symboler för fruktbarhet (kärvar), liv (solhjul) och död (kors). Spiralformade figurer i kanten symboliserar evigheten. Fyllningen kan variera. Enbart äppelmos eller en blandning av äppel- och katrinplommonmos. Enbart katrinplommonmos kallas ibland för Begravningstårta, då tårtan blir ganska mörk. Tårtan kan man bli serverad på Ösmos plantshops café. Källa: Visit Nynäshamn. Sorunda är socken, numera inom Nynäshams kommun. Tårtan är utsedd av ICA Buffé som Södermanlands nationalrätt (se > Svenska landskapsrätter). Se recept via länk nedan.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08
Läs mer

Svenska landskapsrätter

Recept: Sorundatårta

Ösmo plantshop

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj