vispa, slå

Fotograf/bild: Arla ¤

vispa, slå

(1. vispa, slå 2. vispad, slagen)

Engelsk översättning 1. whip, whisk, beat 2. whipped, beaten

Fransk översättning 1. fouetter, battre 2. fouetté, battu/battue

Italiensk översättning 1. frullare, sbattere 2. frullato, battuto

Tysk översättning 1. schlagen 2. geschlagen

Spansk översättning 1. batir 2. batido

Vispning enligt Svenska Akedemiens ordbok är att: "bearbeta med upp­repade lätta slag eller snabb om­rörning, för att få något ordentligt blandat och ofta ock­så luftigt". Att kraftfullt vispa kallas också att "slå". När man vispar bör man använda underarmens och handledens muskler. Vispar man från axeln blir man fort trött. "Vispa ur", se > deglasera.

  1. Vispa (fr. fouetter, battre):  Man "vispar ner" något i något till exempel smör i en sås, eller "vispar upp" något för att blanda in luft, till exempel grädde läs mer > Så vispas grädde). eller äggvita (läs mer > Så vispas ägg). För ändamålet används en handvisp eller en elektrisk visp (läs mer > Vispar). Lättare vispning kan göras med en gaffel, till exempel ägg som skall användas till panering. Läs mer > blanda, röra.
  2. Vispad (fr. fouetté, battu/battue) = det som vispats.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Så vispas grädde

Så vispas ägg

deglasera

blanda, röra, mixa

Vispar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj