Färdiga kroppkakor, palt

Färdiga kroppkakor, palt

Kroppkakor är kokta degbullar av potatis och mjöl fyllda med en blandning av stekt fläsk och finhackad lök som smaksatts med kryddpeppar. De kroppkakor som finns i handeln är oftast av modell småländska vita kroppkakor som tillagas av kokt potatis till skillnad från andra tillagade med råriven potatis t.ex. öländska kroppkakor och palt. Läs mer > Klimp, kroppkakor, palt & kams.

  • Mattyp: Färdiglagad mjöl- och potatisprodukt.
  • Innehåll: Potatis, mjöl, rimmat fläsk, lök, kryddpeppar, salt och annat, samt konserveringsmedel.
  • Smak: Mild smak, inkråm smakrikt, mjölig konsitens. 
  • Energi: Medel-högt, 150-250 Kcal/100g.
  • Proteinhalt: Lågt, cirka 6%.
  • Fetthalt: Lågt, 5-15%.
  • Kolhydrater: Medel-lågt, 15-25%.
  • Salthalt: Normalsaltat, cirka 1%.
  • Vattenhalt: Medel, runt 60%.
  • Förvaring: Kylskåp max 8°C. Hållbar 1 månad.

Palt (och kams) är norrlänningarnas motsvarighet till de sydsvenska kroppkakorna. Innehåller också potatis och mjöl som fylls med fläsktärningar. Läs mer > Klimp, kroppkakor, palt & kams.


SÅ ANVÄNDS KROPPKAKOR & PALT

Köpekroppkakor är snabbmat som värms i vatten tills genomvarma, cirka 10 minuter. De kan med fördel halveras och stekas i smör. Kroppkakor serveras med lingonsylt och smält smör eller stekfett som hälls över kroppkakorna.

Hemlagade nykokta kroppkakor och palt äts rykande varma med smält smör och lingonsylt. Överblivna bullar kan värmas upp i varmt vatten, men äts med fördel halverade och stekta i smör. För den som aldrig ätit hemlagade kroppkakor rekommenderas att i första hand laga småländska kroppkakor (se recept), för att de är enklast att tillaga och omtyckta av de flesta. Köpevarianten kan aldrig helt efterlikna nykokta kroppkakor. De liknar mer "restmaten" som uppstår när man får kroppkakor över.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Så tillagas kroppkakor, palt och kams

Om kroppkakor, palt och kams

Recept: Kroppkakor

Recept med Färdiga kroppkakor, palt

Det finns 1 recept med Färdiga kroppkakor, palt