Mesopotamisk kokkonst

Mesopotamisk kokkonst

(Mesopotamisk kokkonst, sumeriska köket, babyloniska köket > 4000 år)

Engelsk översättning Mesopotamian cuisine, Sumerian cuisine, Babylonian cuisine> 4000 years

Fransk översättning Cuisine mésopotamienne, Cuisine sumérienne, Cuisine babylonienne > 4000 ans

Italiensk översättning Mesopotamisk kokkonst, sumeriska köket, babyloniska köket > 4000 år

Tysk översättning Mesopotamische Küche, Sumerische Küche, Babylonische Küche > 4000 Jahre

Spansk översättning Cocina mesopotámica, cocina sumeria, cocina babilónica > 4000 años

Det mesopotamiska köket i det forntida sumeriska riket för mer än 4000 år sedan är relativ välkänt tack vare kilskriftsdokument. De odlade korn, vete och hirs som användes till gröt, bröd och öl. Dessutom grönsaker som sallat, gurka, purjolök och vitlök, samt ärtväxter som kikärter, linser och bönor. Till delikatesserna vid hovet räknades tryffel. I städerna var kött vanligt. Sumererna bedrev medveten fåravel. Även get- och griskött var vanligt, medan oxkött var sällsynt. Matolja erhöll man genom pressning av sesamfrön. Sötningsmedel fick man från dadelpalm- och fikonodling.

Hur sumererna anrättade sin mat vet man föga, men omkring 1700 f.Kr. dyker det upp enkla kokböcker i det efterföljande gammalbabylonska riket. Köttet som dominerade överhetens matsedel kokades och smaksattes med kryddor. Även spettstekning förekom där spädlamm och smågrisar var delikatesser. Man kunde konsten att röka, salta och torka mat t.ex. fisk. Sumererna drack många sorters öl. Med tiden kom vin att ersätta ölet.

Källa: Jan-Öjvind Swahn, Mathistorisk Uppslagsbok.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02
Läs mer

Mathistorisk Uppslagsbok

Film: Flavours of Babylon

Film: Ancient Mesopotamian Meat Stew

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj