Fiskgryta kryddad med Aromat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Aromat

(Aromat® = vitlökssalt med bl.a. mononatriumglutamat, omamismak)

Engelsk översättning Aromat® = garlic salt with i.a. monosodium glutamate, omami flavor

Fransk översättning Aromat® = sel d´ail avec i.a. glutamate monosodique, arôme omami

Italiensk översättning Aromat® = sale all´aglio con i.a. glutammato monosodico, aroma omami

Tysk översättning Aromat® = Knoblauchsalz mit u.a. Mononatriumglutamat, Omami-Geschmack

Spansk översättning Aromat® = sal de ajo con i.a. glutamato monosódico, sabor omami

Aromat® (namnskyddat varumärke) är klassisk kryddblandning introducerad år 1953 som består av lök, vitlök, sellri, vegetablisk olja, mjölksocker, jästextrakt och tillsatser som klumpförebyggande medel (E552) och smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621). Natrimglutamat, även benämnt umami eller den 5:e smaken, används i många färdigrätter. Många upplever att färdigmat ofta smakar likadant oavsett rätt, vilket beror på låg andel råvaror och pga smakförstärkaren. Aromat är ett bra exempel om man vill få en uppfattning om hur umami smakar. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


ANVÄNDNING

Aromat kan användas på olika sätt för att smaksätta mat, som bordkrydda eller vid tillredning av mat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Recept med Aromat

Det finns 1 recept med Aromat