Testat av Kockskolans provkök

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

temperera

(1. ljumma, temperera 2. ljum, ljummen 3. rumstempererad (17-18°C) 4. chambrera, chambrerat)

Engelsk översättning 1. to temper, tempered 2. lukewarm 3. room tempered (17-18°C) 4. fr. chambrer = tempering wine

Fransk översättning 1. tempèrer, tempéré 2. tiède 3. chambre tempérée (17-18°C) 4. chambrer = vin tempéré

Italiensk översättning 1. temperare, temperato 2. tiepido 3. ambiente temperato (17-18°C) 4. fr. chambrer = vino temperato

Tysk översättning 1. temperieren, temperiert 2. lau, lauvarm 3. Zimmer temperiert (17-18°C) 4. fr. chambrer = Wein

Spansk översättning 1. templar, templado 2. tibio, tibia 3. sala templado (17-18°C) 4. fr. chambrer = vino templado

  1. Temperera (ljumma) innebär att anpassa, vanligen värma upp, en vara eller dryck till en behaglig temperatur, varken kall eller varm. Ljumma = lätt uppvärma. "Temperering" är ett begrepp inom konditorvärlden vilket innebär att blanda en varm vara med en kallare så att varorna bildar en homogen massa, vilket den annars inte skulle bli. Sålunda temperar man bland annat choklad (läs mer > Smälta, temperera choklad) och fruktmousse (läs mer > Om frukt- och chokladmousser).
  2. Ljum, ljummen: Ljum = lätt varm. Läs mer > Värme.
  3. Rumstemperera, rumstempererat: Att rumstemperera innebär att värma upp eller kyla ner en vara till rums­temperatur. Vanligtvis avses 17-18°C och inte däröver. Förr var rumstemperaturen sällan över 18 grader, medan det numera vanligen ligger över. Läs mer > Rumstemperering av kött.
  4. Chambrera, chambrerat (fr chambrer, chambre = rum): Rödvin brukar man säga att det skall vara "chambrerat" vilket innebär en rumstemperering till 17-18°C, men inte mer. Vitt vin skall vara lite kallare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02 

Läs mer

Termometrar

värme

kyla

Rumstempering kött

Smälta, temperera choklad

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj