Om lapskojs

Fotograf/bild: Arla ¤

Om lapskojs

(lapskojs, förr lappsko, 1.Norge Lapskaus 2. Danmark Labskovs 3. Finland Lapskoussi 4. Estland Labs kaus 5. Litauern Labas kaušas)

Engelsk översättning lobscouse, scouse = classic nordic sailors dish of meat, potatoes and vegetables

Fransk översättning lobscouse = plat de marin classique composé de viande, pommes de terre et légumes

Italiensk översättning lobscouse = classico piatto dei marinai nordici a base di carne, patate e verdure

Tysk översättning Labskaus = klassisches nordisches Seemannsgericht aus Fleisch, Kartoffeln und Gemüse

Spansk översättning lobscouse = plato clásico de marinero nķrdico de carne, patatas y verduras

Lapskojs är historisk en sjömansrätt och numera husmanskost, vanligen tillredd av (saltat) kött, potatis och andra rotfrukter. Det finns många varianter med olika kött och ingredienser. Maträtten är har sitt ursprung från Nordsjöns och Östersjöns kustnära områden. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Begreppet uppstod sannolikt i Liverpool på engelska västkusten varifrån segelfartygen vanligen utgick på sina långresor på 1700-talet. Lobsource även kallad source omtalas första gången i skrift 1706 och 1707 av satirikern Edward Ward: "He has sent the Fellow that first invented Lobscouse to the Devil". Source är för övrigt en stadsdel i staden och kan avse en person från detta område. Den brittiska författaren Tobias Smolett spred kännedom om maträtten i flera böcker under andra hälften av århundradet. Att rätten innehåller kött i stället för fisk sammanhänger med att engelska sjömän på segelfartygens långresor hade rätt till viss del saltat fårkött i ransonen. Ursprungligen blandades köttet med "hardtacks" som är ett slags kex gjord av mjöl och vatten. Rätten kokades och mosades för att besättningen ofta hade ömmande tänder till följd av att de drabbats av skörbjugg i brist på C-vitamin. Lapskaus Boulevard (8th Avenue New York) var smeknamnet på det norsk-amerikanska gettot i stadsdelen Brooklyn på 1920-talet.


VARIANTER

Det som numera förenar denna maträtt i olika länder är en blandning av kött (rimmat nötkött) blandat med potatis och andra rotsaker. Även grönsaker som lök och fisk (salt sill) kan ingå. Tillbehör kan vara stekt sill eller strömming, stekt ägg, inlagda rödbetor eller gurka, samt flatbröd. Det finns många lokala varianter och eftersom restmat ofta används kan ingredienserna vara lite av varje.
  • Engelsk lobscourse, scouse ("klimprätt" eller "drummelmat", lob = klimp, eller drummel/lymmel): Fårkött är klassiskt, men numera oftast tillagat av lammkött eller nötkött. Nutida recept är mer likt en vanlig köttgryta än den ursprungliga mosvarianten. Se recept > Liverpool Scouse.
  • Nordtysk och holländsk labskaus: Vanligtvis ingår rimmat eller färskt kokt nötkött, kokt potatis och inlagd gurka som mosas tillsammans. Som tillbehör förekommer rödbetor, lök, stekt ägg och strömmings­rulader. Se film via länk nedan.
  • Norsk lapskaus liknar mest en pyttipanna. I Norge skiljer man på brun och lys (ljus) lapskaus. Brun tillagas av nötkött, helst av finare slag, som tillsammans med lök först bryns i smör innan det kokas med övriga varor. Lys tillagas av fläsk eller lamm som kokas utan att först brynas. Utöver kött och lök ingår potatis, morötter och kryddor. Se recept > Brun eller lys lapskaus.
  • Dansk labskovs, skipperlabskovs hör inte till de riktigt gamla rätterna i det danska köket, vilket berodde på att danskarna var rågbrödsätare som bara tveksamt tog potatisen i munnen. Första gången labskovs dyker upp i en dansk källa är 1888 i Fru Nimbs kockbok, där den introduceras som Lobescowes - fattigmans middag. Se film via länk nedan.
  • Fisk lapskoussi tillagas ofta i sommarstugan på potatisflingor eller mos som blandas med kött från rester eller konserv.
  • Svensk lapskojs (förr lappsko eller felstavad "lappskojs") har inget med "lappar" (samer), Lappland, skoj eller sko att göra och ibland felaktigt uppfattad som norrlandsmat. Tillreds klassiskt på saltat nötkött som kokas med potatis och grönsaker till en kletig sörja vilket många barn uppskattade eller hatade i skolmatsalen i mitten av 1900-talet. Numera gärna lite mindre finfördelat kött i potatismos. Klassiskt tillbehör är inlagda rödbetor. Se recept > Lapskojs, potatismos med kött.
  • Maträtten är traditionell även i de baltiska länderna Estland (Labskaus), Lettland och Litauern (labas kaušas).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-04
Läs mer

Film: Engelsk lapskojs

Film: Tysk lapskoj

Film: Norsk lapskojs

Film: Dansk lapskojs

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj