rotissera, steka på spett

rotissera, steka på spett

(rotissera, rotissering = gilla på roterande spett 1. grill med roterande spett 2. roterande spett)

Engelsk översättning spit roasting = grilling on rotating skewers 1. rotisserie = grill with rotating skewers 2. rotating skewers

Fransk översättning rôti à la broche = griller sur des brochettes rotatives 1. rôtissoire 2. tournebroche

Italiensk översättning arrosto spiedo = grigliare spiedini ruotati 1. girarrosto = congegno ruotare spiedo 3. spiedo girrarosto

Tysk översättning spießbraten, rotisserien = auf roterierende Spieß grillen 1. Grill zum rotisserien 2. rotierender spieß

Spansk översättning asado escupida, asado al palo 1. asador = aparato o mecanismo para asar 2. giratorio para barbacoa

Steka på spett (fr. rôti à la broche) gör man för att få mer runtomvärme. Tillagas över öppen eld, på grill eller i ugn. Antingen hela djur eller styckdelar av fågel, lamm, gris och nöt på stora spett, eller små bitar av kött och grönsaker travade på små spett (äs mer > Grillspett, trästickor). Läs mer > Asado, helgrillat kött).

Rotissering (rôtissoire = grill med roterande spett): Större köttdelar steks med fördel på spett som kan snurras manuellt eller elektriskt. Moderna ugnar brukar vara utrustade med sådant tillbehör. Kyckling rotisseras ofta i butikernas delikatess­avdelningar och säljs färdiggrillad. Engelskans "spit roast" har också en sexuell innebörd, vilket vi inte skall fördjupa oss i här (är du nyfiken, sök på nätet).


SÅ ROTISSERAR MAN

  1. Köttet måste vara avtorkat före tillagning.
  2. Spettet bör inte stickas genom köttet och det finns anordningar för att klämma fast köttet med (för fisk halstringsgaller).
  3. Roteringen skall ske långsamt, cirka 4 varv per minut är idealiskt.
  4. Köttet öses under stekningen med det egna fettet som samlas upp i droppränna eller ugnspanna, eventuellt utdrygat med smör. Ösningen görs för att köttet skall få en ljus och krispig stekyta, i annat fall blir ytan bränd och torr.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01

Läs mer

Asado, helgrillat kött

Om grillning, halstring

Grillspett, trästickor

Film: Rôtir un poulet à la broche

Film: Cochon Roti

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj