Nicolas Appert och hans "konservburk"

Fotograf/bild: Nicolas Appert, konservburkens uppfinnare

Om konservering

(1. konservering 2. konservera 3. konservera livsmedel)

Latin: conservo

Engelsk översättning 1. conservation 2. conserve, preserve 3. conservation, preservation food

Fransk översättning 1. conservation 2. conserver 3. conserver les aliments

Italiensk översättning 1. conservazione 2. conservare 3. conservare il cibo

Tysk översättning 1. konservieren 2. konservieren 3. Lebensmittel konservieren

Spansk översättning 1. preservación 2. preservar 3. preservar alimentos

Konservera (fr. conserver, från latinets conservo = bevara) är enligt Svenska Akademien = att "behandla eller preparera (något) på särskilt sätt för att bevara det i oförändrat eller oskadat skick" Camebridge Ditionary = the protection of plants and animals, natural areas, and interesting and important structures and buildings, especially from the damaging effects of human activity. Kulinariskt innebär det att förhindra mat från att jäsa, mögla eller att ruttna och samtidigt utan att nämnvärt försämra dess kvalitet.

Historia: Att förvara mat på de långa båtfärderna på 1700-talet var ett ständigt problem, vilket också gällde för militärerna under långa fälttåg. Under de första åren på 1800-talet utfördes olika experiment i Frankrike och England för att långtidsbevara mat. År 1810 fick uppfinnaren Nicolas Appert en belöning på 12.000 franc av franska staten för sin metod att bevara "alla djur- och växtämnen i flera år" i dåtidens champagneflaskor (lilla bilden ovan t.v.). Metoden kom till nytta i Napoleons långa fälttåg. Peter Durand, en samtida köpman i England, hade inspirerats av den franska konservmetoden, men i stället för flaskor utvecklat lufttäta järnlådor för matförvaring vilket han fick patent på i England år 1810. Metallburkar användes under Krimkriget i mitten på 1800-talet. 1813 startade Pietro Polli en konservfabrik i Italien och 1819 startades en annan i New York i USA. Inbördeskriget i USA 1861-1865 satte fart på försäljningen. De första burkarna var av tjock plåt till vilka man behövde hammare och mejsel för att öppna. I slutet av 1800-talet utvecklades tekniken och plåten blev tunn, men det var svårt att få acceptans i hemmen bland annat för att varan var förknippad med kvalitetsproblem och förhållandevis dyr. Först i samband med och efter världskrigen blev konservmat mer allmänt accepterat. Läs mer > Konserv.

Kemi: De mikrobiologiska mekanismerna förstör i allmänhet en vara snabbt och är som regel hälsofarligt. Konservering går därför ut på att döda eller begränsa mikroorganismerna. Grundregler (oavsett konserveringsmetod):

  • Välj fräscha råvaror
  • Arbeta hygieniskt
  • Arbeta snabbt
  • Förpacka tättslutande
  • Använd konserveringsmedel när detta anges


KONSERVERINGSMETODER

  • Torka, se > Om torkning.
  • Röka, se > Om torkning.
  • Salta, se > Om insaltning
  • Sockra, se > Om insockring.
  • Syra, se > Om surgörning.
  • Kyla, frysa, se > Om djupfrysning.
  • Safta, sylta, lägga in se > dito.
  • Kokkonservera, pastörisera, sterilisera, hermetisera, se > Om värmekonservering.
  • Röntgenbehandla, se > Om övriga konserveringsmetoder.
  • Högtrycksbehandla, se > Om övriga konserveringsmetoder.
  • Elbehandla, se > Om övriga konserveringsmetoder.

Tillföra konserveringsmedel, se > Konserveringsmedel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-09

Läs mer

Konserv

Om torkning

Om rökning

Om insaltning, salta in

Om insockring

Om surgörning

Om djupfrysning

Om värmekonservering

Om övriga konserveringsmetoder

Konserveringsmedel

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj