Koktider ägg

Koktider ägg

(halvkokt, löskokt, mjukkokt, hårdkokt ägg, koktid hönsägg, koktid vaktelägg, koktid ankägg, koktid gåsägg, koktid kalkonägg)

Engelsk översättning 1. half boiled eggs 2. lightly boiled eggs 3. soft boiled eggs 4. hard boiled eggs

Fransk översättning 1. oeufs moitié cuit 2. oeufs à la coque 3. oeufs mollet 4. oeufs durs

Italiensk översättning 1. uova cotte a metà 2. uova alla coque 3. ueva barzotte 4. uova sodo

Tysk översättning 1. halbgekocht 2. weichgekocht 3. kernweich gekocht 4. hartgekocht

Spansk översättning 1. medio cocidos 2. pasado por agua 3. huevo mollet 4. huevo duro

Koktider för ägg varierar med äggets storlek, hur kallt ägget är från början, dess färskhet, spisens värmeförmåga och hur ägget kokas. Vattnet skall sjuda (enstaka större bubblor stiger till ytan) inte stormkoka (kraftigt bubblande). Koka upp och sätt ner värmen. Dessutom beror det på hur snabbt efter kokningen man äter ägget, får det ligga efterkoker det och blir fastare.

  1. Halvkokt (fr. moitié cuit) = Halva vitan fast, andra halvan vita och gula är lös.
  2. Löskokt (fr. oeuf à la coque "i skal") = Fast vita, rinnig gula.
  3. Mjukkokt (fr. oeuf mollet) = Fast vita, halvfast gula.
  4. Hårdkokt (fr. oeuf durs) = Vita och gula är båda fasta.

Ägg som kokas runt 15 minuter eller längre får gråaktig gula och vita.

KOKTIDER HÖNSÄGG

Tiderna nedan avser medelstora (60 gram), kylskåpskalla hönsägg som direkkonsumeras. 
Lägg till 1/2 minut för stora ägg (70 gram) och dra ifrån 1/2 minut för små ägg (50 gram).

Kylskåpskalla ägg som läggs i kallt vatten
Lägg äggen i kallt vatten och koka upp på högsta värmen.
Sätt ner värmen eller dra bort kastrullen från värmen.
Mät tiden därefter.

  1. Halvkokt:  2 minuter.
  2. Löskokt:    3 minuter.
  3. Mjukkokt:  5 minuter.
  4. Hårdkokt:  8-10 minuter. Ägg som skall hackas eller passeras hårdkokas längre och får kallna i kallt vatten.

Kylskåpskalla ägg som läggs i sjudande vatten
Lägg i äggen försiktigt med sked när vattnet kokat upp. 
Sätt ner värmen till svagt sjudande. Mät tiden därefter.
Dra av 1 minuts koktid om äggen är rumsvarma.

  1. Halvkokt:  3 minuter.
  2. Löskokt:    6 minuter.
  3. Mjukkokt:  8 minuter.
  4. Hårdkokt: 10-12 minuter. Ägg som skall hackas eller passeras hårdkokas längre och får kallna i kallt vatten.


KOKTIDER ANDRA ÄGG (mjukkokta):

  • Vaktelägg 2-3 minuter. Läs mer > Vaktelägg.
  • Ankägg 10 minuter. Läs mer > Ankägg.
  • Kalkonägg 11 minuter. Läs mer > Kalkonägg.
  • Gåsägg 12 minuter. Läs mer > Gåsägg.
  • Strutsägg: 45 minuter. Gammal, blind och sittande i lyxig husarrest, dikterade italienaren Galileo Galilei (1564-1642) sitt "Två nya vetenskaper". Där kan man lära, att om ett strutsägg har 30 gånger större volym än ett hönsägg, blir koktiden motsvarande 9 gånger längre än för ett vanligt hönsägg, med andra ord cirka 45 minuter för mjukkokt. Läs mer > Strutsägg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01

Läs mer

Så kokas ägg

Om ägg, så används ägg

Hönsägg

Ankägg

Gåsägg

Strutsägg

Kalkonägg

Heston Blumenthal

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj