fat

fat

(1. fat, ekfat 2. vinfat, vintunna, fr. cuvée = fatlagrat)

Engelsk översättning 1. cask, barrel, oak barrels, UK imperial barrel (164 L), US barrel (42 gallons, 159 L) 2. fr. stored on barrels

Fransk översättning 1. baril, fût, fûts de chêne 2. barrique (~225 L), cuve, cuvée = emmagasiner sur des barils, stocké en fûts

Italiensk översättning 1. barile, botte, botti, botti di rovere 2. fr. cuvée = conservato in botti

Tysk översättning 1. Fass, Fässern, Eichenfässern 2. fr. cuvée = auf Fässern gelagert

Spansk översättning 1. barrica, barricas de roble 2. fr. cuvée = almacenado en barricas

Fat (tunna) är en större behållare för t.ex. olja eller vin. Vin, champagne, starkvin och starksprit förvaras ofta i ektunnor en längre tid för att höja smak och arom. Man talar om vaniljtoner från eken. Fat kan också avse uppläggningsfat (läs mer > Serveringsfat).

Måttenhet: Fat har i långliga tider varit en måttenhet varierande beroende på vara och land. I petroleumbranschen är ett fat (one barrel = 42 US gallon) 159 liter olja. I Storbritannien var ett fat öl 36 imperial gallons (164 liter).

Vinfat: Fransk ek är det vanligaste träslaget i faten men i till exempel Riojaviner används amerikansk vitek (Quercus alba). Finast är att använda helt nya ekfat för lagringen av vin men ofta används även begagnade fat som bränns ur och används på nytt. Barrique är ett mindre jäsningsfat cirka 225 liter. Varierar något per distrikt. Ekfat för cognac är runt 300 liter. Cuvée = färdiglagrat vin på fat (fatlagrat).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer

Serveringsfat, serveringsskålar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj