Så bräseras fisk }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så bräseras fisk }

(bräsering fisk)

 

Bräsering innebär att man föst steker varan sedan kokar den. Oftast bräserar man varor som behöver lång tillagningstid t.ex. "grytbitar" av kött. Bräsering av fisk är sällsynt för fisk har kort tillagningstid.


SÅ BRÄSERAS FISK

Bräsering av fisk innebär vanligtvis att endast övriga ingredienser som grönsaker och rotfrukter bryns, men inte fisken som läggs i grytan först efter att vätskan tillförts. Fisken blir med andra ord kokt utan att brynas. Tillagningstiden för fisk blir därmed densamma som när den kokas (se > Så kokas fisk). Bräsering kan fungera för hela fiskar, mittstycken och större filéer med fastare kött, när brynt yta önskas.

Bräsering av större fiskfiléer t.ex. gädda

  • Fisken rensas och filéas. Filéerna delas lämpligtvis på mitten.
  • Gul lök skalas och fräses i smör i en stekkastrull (platå).
  • Fisken fräses i kastrullen tills de börjar vitna i kanterna.
  • Slå på varm fiskbuljong, vin eller annan vätska och sätt på kastrullocket.
  • Låt sjuda på svag värme eller sätt in i varm ugn (175°C) i 5-8 minuter beroende på filétjocklek.
Läs mer

Om grytstekning, grytkokning

Grytor ¤

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj