Salvekvick och kvacksalveri

Salvekvick och kvacksalveri

(Omdöme 4 av 5 möjliga)

Kategori: Vetenskap hälsa

Författare: Simon Sign och Edsard Ernst

Simon Sign är en av världens främsta populärvetenskapliga författare med inriktning på matematiska och naturvetenskapliga ämnen. Han har tidigare skrivit Fermats gåta, Kodboken, Konsten att skapa sekretess och Big Bang.

Edzard Ernst är professor i alternativmedicin vid Exeter University i England och redaktör i två medicinska tidskrifter.

Förlag: Leopard (inbunden) och Pocketförlaget. Utgivningsår: 2008 respektive 2009.

Pris 2013: Inbunden knappt 200 kr, pocket cirka 45 kr inklusive moms.

Innehåll (363 sidor i bokformat):

Förord av Martin Ingvar, professor i integrativ medicin vid Karolinska institutet och Mats Lekander, docent vid Osher Centrum för interaktiv medicin Karolinska Institutet.

Inledning

  1. Hur avgör man vad som är sant?
  2. Sant och osant om akupunktur
  3. Sant och osant om homeopati
  4. Sant och osant om kiropraktik
  5. Sant och osant om örtmedicin
  6. Sant eller ej - spelar det någon roll?

Sammanfattning: Författarna avhandlar sanningshalten i de största och mest omdiskuterade områdena för alternativmedicin. Vad är sant och vad är bluff utifrån vetenskapliga analysmetoder? Inledningsvis redogör för fenomenen åderlåtning avslöjades som bluff, hur man löste gåtan med med skörbjugg och hur Florence Nighingale med statistik kunde bevisa hygienens betydelse.


Recention av Kunskapskokboken: Boken är en lärorik och en bra sakframställan av feltolkningar inom alternativmedicin. Ur allmän och gastronomisk synpunkt är boken intressant för att liknande fundamentalt felaktiga analyser sker inom områdena hälsa och viktkoll. En parallell kan dras mellan bl.a. akupunktur och olika bantningsmetoder t.ex. GI. I båda fallen har WHO uttalat sig positivt, vilket av andra starkt ifrågasatts. I fallet akupunktur gjorde WHO så sent som 2003 en sammanställning av gjorda studier och konstaterade bl.a. att "behandling med akupunktur - genom kontrollerade prövningar - har visat sig vara effektiv" mot 28 olika besvär från morgonillamående till stroke. I boken beskrivs hur WHO kunde dra felaktiga slutsater påvisade bl.a. av den medicinska auktoriteten Cochrane Collaboration. 

Betyg: 4 av 5 möjliga för de som är intresserade av vetenskaplig analys av bluffmetoder. I övrigt ovidkommande ur kulinarisk synpunkt. 

Kommentar: Omdömena om boken på Adlibris är antingen lägsta eller högsta betyg, ganska likt omdömen avseende GI och LCHF-litteratur. T.ex. "...en bok som verkar vara skriven för industrins plånbok..." eller "En seger för sunda förnuftet". De negativa kommentarerna är från utövare som inte accepterar vetenskaplig analys när den strider mot deras tro.

Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj