Om glödhoppa

Fotograf/bild: Mittemi, Kokaihop

Om glödhoppa

(glödhoppor, dialekt glöhoppa, glöhupp)

Glödhoppa är maträtt som på traditionellt vis tillagas över glöd från öppen eld eller på järnspisen häll över glöden. Avser främst bröd/paltbröd, men kan också vara halstrat rökt lammkött eller strömming. Numera avses mestadels något som stekts  i stekpanna på mycket het värme.

  • Bröd: Ursprungligen ett ojäst flatbröd av korn- eller rågmjöl, (sirap och surmjölk), stekt i panna över glöd eller direkt på järnspisen (= spisbröd). Numera som regel av vetemjöl blandat med råg- eller kornmjöl, fil eller yoghurt, sirap och bakpulver stekt i panna.
  • Lammrätt som består av grillat eller halstrat, tunt skivat, rökt eller rimmat lammkött stekt över glöd. Rätten serveras med äggröra eller kokt potatis och grönsaker.
  • Halstrad strömming tillagad över glöd eller på spishäll, mer känt som "sotare" (se recept > Sotare i panna).

Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Hård brödhistoria, spisbröd

Så bakas ojäst bröd, flatbröd

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj