Grilltider är alltid svåra att ange för att det är så många faktorer som påverkar. Hur het är grillvärmen? Blåser det ute? Hur tjock är varan? Är varan kall, rumtempererad eller förlagad? Därför tjänar angivna tider bara som allmänna normtal och det gäller att göra sin egen bedömning. Generellt gäller att man grillar i lä eller allra bäst under grillock, att varan bör vara rumstempererad och inte för tjock. Läs mer > Grilltips.

Grundregel: Fågelkött skall alltid vara genomstekt, men inte mer. Överstekt fågelkött blir torrt och tråkigt. Skär intill ben eller i köttet tjockare del, varid de inre delarna skall vara vita utan blod. Vänd helst köttet endast en gång. Kött bör vila efter tillagning. Större bitar 10 minuter eller mer.

Grilltider normtal:
  • Kycklingfilé, bröst, benfria lår: Grillas 5-6 minuter per sida.
  • Kycklingbitar med ben: Grillas 7-10 minuter per sida.
  • Kycklinghalvor: Grillas 15-25 minuter per sida, medelhög värme.
  • Hel kyckling: Grillas cirka en timme på medelhög värme. Rotera kycklingen under grilltiden.
  • Ankbröst: Grillas 7-10 minuter på fettsidan, 3-5 minuter på köttsidan.
  • Kalkonfilé skivad: 1 cm tjocka skiva grillas 3 minuter per sida.
  • Strutsfilé skivad: 2 cm tjocka skiva grillas 4-5 minuter per sida.
  • Kalkonlår med ben: 250-700g grillas 45-75 minuter totalt.
Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj