Julius Carlsson och baren på Bacchi Wapen 1936

Julius Carlsson 1898-1976

Julius Carlsson (1898-1976) var kock och källarmästare, alla kockars nestor under första hälften av 1900-talet. Han var läromästare för många senare kockar. Då branschens yrkesutbildning så småningom kom igång togs hans sakkunskap i anspråk. Han blev en vördad censor vid de fackprov som ingick i utbildningen. Hans namn på diplomen bidrog i hög grad till det goda anseende, som restaurangskolan fick. Vid 70 års ålder fick han Restaurangförbundets stora förtjänsttecken i guld. Carlsson skapade Oxfilé provencale och Wallenbergare (se respektive recept). Läs mer nedan > Levnadsteckning.

Sin yrkesmässiga karriär började han på Centralhotellet i Borlänge, därefter följde Privathotellet i Falun. Han gick sedan vidare till Operakällaren i Stockholm som smörgåsnisse, därefter kockelev i köket och även elev i konditoriet. Hösten 1922 reste Carlsson till Frankrike och fick utbildning vid ett flertal restauranger i Paris, Vichy och Nice. Vid återkomsten till Sverige 1926, efter ett mellanspel i London, blev han souschef hos köksmästare Louis Gay på Hasselbacken i Stockholm och därefter souschef vid Grand Hôtel, för att bli köksmästare på Cecil 1931 i huvudstaden.

Mellan 1939 och 1954 var han källarmästare och ägare till Bacchi Wapen. År 1946 drev han restaurangerna vid Gävleutställningen 1946. Under flera somrar i början av 1940-talet drev han Badrestaurangen i Borgholm och 1953–1956 Snäckgärdsbaden i Visby. År 1947 startade han en ny restaurangverksamhet i Strömsborg (KAK-huset) i Stockholm. Restaurangen fick namnet Trianon. Trianon var stängt under sommaren och personal arbetade i stället på Snäckgärdsbaden på Gotland. Han drev Restaurang Oxen 1960–1964.
Läs mer

Levnadsteckning Julius Carlsson

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj