Grilltider är alltid svåra att ange för att det är så många faktorer som påverkar. Hur het är grillvärmen? Blåser det ute? Hur tjock är varan? Är varan kall, rumtempererad eller förlagad? Därför tjänar angivna tider bara som allmänna normtal och det gäller att göra sin egen bedömning. Generellt gäller att man grillar i lä eller allra bäst under grillock, att varan bör vara rumstempererad och inte för tjock. Läs mer > Grilltips.

Grundregeler: Grilla grönsaker på medelhög värme, pensla med neutral matolja. Krydda gärna efteråt. Små bitar grillas i form eller folie, vilket dock tar längre tid. Grilla rotsaker för sig för att de tar längre tid att grilla. För mjukare konsistens, mer genomstekt kan man fövälla, lättkoka dem någon minut i förväg. Låt grönsakerna svalna innan grillningen. Grillad mat skall aldrig svartbrännas. Svartbrända ytor skärs bort.

Grilltider normtal:

  • Grillspett: Ansa och skär grönsakerna i lagom bitar. Trä upp på spett. Använd gärna dubbla spett så blir det lättare att vända grönsakerna. Pensla med någon kryddad olja. Lägg spetten på grillen. Folie under skyddar mot alltför hård grillning. Grilla grönsakerna några minuter på var sida tills fin grillyta. Vill man ha mjukare grönsaker kan de förvällas, lättkokas någon minut i förväg. Se nedan.
  • Aubergine: Tunna skivor 2 minuter på var sida, tjockare skivor 4 minuter. I form eller folie 5-10 minuter. Halverad 10-15 minuter totalt, vänd några gånger. Kan med fördel förkokas.
  • Blomkål: Bör förkokas hel cirka 3 minuter och sedan delas i buketter. Grilla på medelvärme tills fin yta.
  • Broccoli förkokas i hårdsaltat vatten 3 minuter före grillning. Skölj av, dela och låt torka.
    Pensla med olja och grilla 3 minuter på var sida.
  • Bönor & ärter (färska): Haricot verts och liknande bönor förkokas i hårdsaltat vatten 3 minuter. Skölj av och låt torka. Pensla med olja och grilla i 2 minuter. Sockerärter kan snabbkokas någon minut, men är också goda hastigt rågrillade.
  • Fänkål kan skäras i skivor vertikalt och sedan grillas i cirka 3 minuter på var sida.
  • Lök bör förkokas, stor lök cirka 5 minuter, smölök ett par minuter. Låt torka väl. Förkokt, skivad, stor lök (och smålök) grillas 5 minuter, halvor 15 minuter och hel stor lök 20-25 minuter. Tips: Behåll ytterskalet kvar, skala när färdiggrillat. Förkokt hel purjo grillas 5-10 minuter. Salladslök ett par minuter. Hel vitlök 20-25 minuter. Vitlök kan också saltbakas (se > Så grillas rotsaker). Om ej förkokt vara dubblas stektiderna.
  • Majs: Förkokt majs, burkmajs grillas 10-15 minuter tills lätt bränd yta. Vänd den några gånger.
    Färsk utan blast grillas bäst inpackad i aluminiumfolie cirka 20 minuter. Vänds några gånger.
    Färsk majs kan grillas i sin blast. Grilltid 25-30 minuter. Vänds några gånger under grilltiden.
  • Paprika:Skivad i bitar rågrillas paprika 3-4 minuter i medelhög värme. Vill man ha mjuk papprika kan man förvälla, hastigt koka den någon minut, eller hårdgrilla den i 10-15 minuter tills skalet svartnar. Det brända skalet ät inte utan dras av före servering.
  • Sparris: Vit sparris grillas inte. Grön sparris vinner i smak av att stekas eller grillas. Den bör förkokas och grillas 3-5 minuter, i folie och ej förkokt cirka 7 minuter. Vänd några gånger.
  • Squash/zucchini vinner i smak av att stekas och grillas. Skivad grillas i 3-5 minuter på var sida, halvor 5-10 minuter på var sida.
  • Svamp: Svamp passar ofta på grillspett. Bra svamp att grilla är torrare svamp som karljohan, fårticka och flera riskor. Grilltid 5-10 minuter. Chaminjoner hel eller halverad grillas på medelvärme 5 minuter på var sida.
  • Tomater: Hela normalstora tomater 10-15 minuter, halverade 7 minuter. Skivade tomater och cocktailtomater 3 minuter. Vänd efter halva tiden.
Läs mer

Så grillas grönsaker }

Grilltider rotfrukter

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj