Inbakad oxfilé

Fotograf/bild: Arla ¤

Om inbakning

(1. inbakad i deg 2. inbakningsdeg)

Engelsk översättning double crust

Fransk översättning 1. en croûte 2. pâte à foncer

Italiensk översättning in crosta

Tysk översättning im Teig

Spansk översättning con masa

Inbakad kallas mat som inneslutits av något, som regel av bröddeg men kan även vara mat omsluten av till exempel salt (läs mer > saltbakning, saltinbakning). Klassiskt är till exempel inbakad oxfilé. Ibland används "inbakad" lite felaktigt i betydelsen smaksatt eller garnerad med, till exempel recept > Apelsininbakad lax. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Brödinbakning används främst av kött i olika former som stekar, köttfärs och pastejer, men också av annat som ost och grönsaker. Piroger är en variant av inbakning, även om detta sällan nämns (läs mer > Om piroger). Likaså vårrullar och asiatiska dumplings (läs mer > Om vårrullar, asiatiska dumplings). Formellt även ravioli och tortellini (läs mer > Fylld pasta), liksom pizza calzone och vesuvio (läs mer > Om pizza).

Inbakningsdeg (fr. pâte à foncer = "deg att klä in") är deg som används till inbakning, vilket kan vara en paj-, filo-, vårrulle-, smör- eller briochedeg. Vanligen avses dock pajdeg, söt eller osötad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07

Läs mer

saltbakning, saltinbakning

Om pajer

Om piroger

Om vårrullar, asiatiska dumplings

Fylld pasta

Om pizza

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj