Om charkvaror

Om charkvaror

(1. chark , charkvara 2. charkuterist 3. charkuteri, delikatessbutik, delikatessdisken)

Engelsk översättning 1. cured meats and provisions

Fransk översättning 1. charcuterie 2. charcutier, charcutière 3. charcuterie-traiteurs

Italiensk översättning 1. salumi 2. salumiere, norcino 3. salumeria, norcineria

Tysk översättning 1. Fleisch- und Wurstwaren 2. Metzger 3. Metzgerei, Fleischerei

Spansk översättning 1. embutidos

  1. Charkuterivara (fr. charkuterie, charcuter = skära i något) är bearbetat kött, ursprungligen i avsikt att bevara, konservera. Köttet kan vara malt (färs), torkat, saltat (rimmat), kokt, grillat, eller rökt. Man skiljer på "oblandad charkvara" vilket är bearbetat kött utan inblandning av andra varor, till exempel köttfärs, kokt skinka och kassler (läs mer > Om oblandade charkvaror) och "blandade charkvaror" till exempel korv, pastej och sylta (läs mer > Om blandade charkvaror).
  2. Charkuterist (fr. charcutier, charcutière) är den person som tar vid efter slaktaren och styckaren (läs mer > Slakta). Charkuteristen tillverkar och/eller säljer charkuterivaror.
  3. Charkuteri/-butik (fr. charkuterie): Charkuteri är antingen ett produktionsställe för korv och andra charkvaror, eller en affär för charkvaror. Renodlade charkbutiker är numera sällsynt förekommande liksom renodlade köttbutiker (läs mer > Slakta). I stället har vi kyldiskar med färdigförpackade varor och delikatessdiskar/-avdelningar (fr. charcuterie-traiteurs = "chark- och matleverantör") med en blandning av charkvaror och andra godsaker som oliver i olja, ostar och annat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Om oblandade charkvaror

Om blandade charkvaror

Slakta