Så bakas lactosfritt bröd }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så bakas lactosfritt bröd }

Laktos (mjölksocker) är en sockerart som förekommer i mjölk från däggdjur. Komjölk innehåller 3-5 % och humanmjölk 4-8 %.

Laktas är ett enzym som laktosintoleranta saknar, vilket gör att tarmen inte kan suga upp laktos. Symtom: diarré, gasbildningar och smärtor. Förekommer hos cirka 3% av befolkningen mer eller mindre påtagligt. Åtgärden är att undvika laktoshaltiga produkter, för många räcker det med att använda låglaktosvaror.

När man bakar måste man utesluta smör, vanligt margarin, mjölk och andra traditionella mjölkprodukter. Hårdostar innehåller inga mätbara mängder laktos och utgör däför sällan något problem i detta avseende.

  • Smör och margarin kan bl.a. ersättas med laktosfritt margarin, rent ister, kokosfett, eller matolja.
  • Mjölk kan ofta ersättas med vatten, juice, öl och vegetabiliska drycker.
  • Vispgrädde i tårtor o.d. ersätter man med en sockerglasyr av vatten, eller chokladglasyr av mjölkfri mörk blockchoklad, marsipan etc.
Läs mer

Laktosintolerans

Mjölkproteinallergi

Laktosfri mjölk

Laktosfria gräddprodukter

Låglaktosfil

Låglaktosyoghurt

Vegetabilisk dryck

Sockerarter, sackarider

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj