
Sultanarussin
(1. sultanrussin = gula sultanarussen 2. smyrnarussin = svarta sultanarussin)
Kalorivärden:
Fakta
Sultana (Vitis vinifera var. apyrena) är en blekgrön kärnlös druva med ursprung från Anatolien (Mindre Asien = västra och mellersta Turkiet). Druvan torkas till svarta eller gula/gulröda russin. Färgen beror på tork- och blekningsmetod. Merparten av dagens saluförda russin är sultanarussin. Störta producentländer är Turkiet följt av USA. Läs mer > Russin.- Svarta russin är druvor som traditionellt soltorkas cirka tre veckor, eller industriellt i torkugn tills de blir mörkt brunsvarta och skrynkliga.
- Gula russin är druvor som bleks i lutlösning (0,5%) eller utsätts för svaveldioxid innan torkning. Traditionell metod är att plocka halvmogna druvor som sedan torkas på skuggig plats eller i mörka, svala lokaler vilket ger ljusa, mjukare och saftigare russin.
SULTANARUSSIN
- Vikt i butik: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,65 dl.
- Smak: Mycket söta, med karamelltoner. Sockerhalt cirka 60%. Gula sultanrussin är mindre uttorkade och inte full så söta som de svarta. Smaken är örtigare.
- Alternativ vara: Korinter eller andra russinsorter.
- Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning året om.
- Förvaras bäst i tättslutande förpackning i skafferi. Lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS SULTANARUSSIN
Russin används som smaksättare av, eller som tillbehör till mat. Russin blandas ofta i müssli, tillsätts i filmjölk, yoghurt och flingor, i sallader, såser, bakverk och desserter. De gula russinen passar särskilt bra till bakverk och till salta maträtter. Russin kan ätas naturell som sötsak och energitillskott. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Språk
Latin: Vitis vinifera var. apyrena. Turkey = Izmir üzümü, Greece = smyrna, Iran, Irak, Israel, Palestine, Afganistan, Pakistan, India = Kishmish
1. sultana = yellow grapes 2. Smyrna raisins, Lady de Coverly (UK), Thompson seedless (US) = (black) raisins
1. sultanine blond, doré 2. sultanine noir
1. uvetta sultanina gialla 2. uvetta sultanina nera
1. gelbe Sultaninen 2. schwarze Sultaninen
1. pasas sultanas amarillas 2. pasas sultanas negras