
Springformar
(springform, form med löstagbar ring)
Kalorivärden:
Fakta
Springform är en praktisk kakform där sidan är delad (har en springa) och ett spänne. När spännet öppnas kan sidan lätt lossas och tas bort från kakan och bottenplattan. Det finns runda med olika hög kant, fyrkantiga och hjärtformade, oftast med platt botten, men formad botten finns också. Förekommer i olika bredder, runda från 10-40 centimeter. Normalstorlek cirka 28 cm. Förutom sockerkaksform är rund springform den mest förekommande kakformen i svenska hem.SÅ ANVÄNDS SPRINGFORMAR
Formen används till tårtor och mjuka sockerkakor. Särskilt lämplig till att baka sockerkaksbotten. Fungerar som ett alternativ till tårtring, men då får man inte lika fin slät kant som med tårtringen (läs mer > Tårtringar).
Tips! Vänd bottenplattan med kanten nedåt så blir det enklarare att lyfta av det färdiga bakverket.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02
Språk
springform, shape with detachable ring
forme à ressort, forme avec anneau amovible
springform, forma con anello staccabile
Springform, Form mit abnehmbarem Ring
springform, forma con anillo desmontable