
Om blanquette
(blanquette = tärnat (ljust) kött kokt i ljus sås)
Kalorivärden:
Fakta
Blanquette är ett diminutiv av franskans blanc, alltså något som är litet och vitt. Vad som avses är vitt kött skuret i bitar som kokas och serveras i vit sås. En variant av ragu om man så vill (läsmer > Om ragu). I första hand av kalv (Blanquette de veau) eller kyckling (Blanquette de poulet, blanc de poulet = kycklingfilé), men kan även vara av annat kött som lamm (d´Agneau) eller kalkon (de dinde), samt av fisk till exempel marulk (de lotte). Blancquette kan också avse olika vita druvor och viner, bland annat Blanquette de Limoux, ett AOC-klassat mousserat vin.Blanquette de Veau à l´Ancienne tillagat på kalvkött är klassiskt (ancienne = gammaldags). Kött skuret i 5-centimeters tärningar blancheras (kokas hastigt) i ett par minuter. Det skall inte brynas, men förekommer i olika recept. Efter att sedan ha kokas tills mjukt, tillreds en vit sås av spadet med crème fraiche. Glaserad smålök och stekta champinjoner tillsätts. Se dito recept och film via länk nedan. Jämför > Om frikassé.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Språk
blanquette = diced cooked (white) meat in white sauce
en blanquette = viande (blanche) cuite en sauce blanche, blanquette de veau, blanquette de poulet etc.
blanquette = carne cotta (bianca) a dadini a besciamella
blanquette = gewürfeltes gekochtes (weißes) Fleisch in weißer Soße
blanqueta = carne cocida (blanca) cortada en cubitos en salsa blanca