
Digestive
Kalorivärden:
Fakta
Digestivekex (eng. digestive bisquit = matsmältningkaka/kex) är plattrunda kex med ursprung från Skottland och från början bakad på grovt vetemjöl. Det finns ett flertal varianter, bland annat med chokladöverdrag. Digestive chocolate är idag Storbritanniens mest populära kex att doppa i tekoppen och det neutrala kexet är det fjärde mest använda. Den brittiska konsumtionen är 6 miljoner kex dagligen. Originalet bakas på grovt vetemjöl (grahamsmjöl), socker, maltextrakt, matolja, natriumbikarbonat och salt. Numera bakas brödet ofta på rent, vitt vetemjöl, florsocker och bakpulver. Se recept > Digestive biscuits.Historia: Två skotska läkare skapade kexet år 1839 för att underlätta matsmältningen, därav namnet. I receptet ingick natriumbikarbonat som jäsmedel (numera bakpulver), som också har neutraliserande verkan på magsyran. Fungerar som läkemedel mot för hög syrahalt i kroppen och urinets syrahalt. 1892 startade McVitie´s tillverkning av detta kex. Namnet är inte varumärkesskyddat och det finns därför många kopior. Kexet är känt bland Beatlesfans för att det orsakade ett bråk mellan George Harrison och John Lennon. Harrison blev sur för att Yoko Ono hade tagit kex ur hans McVitieask och Lennon blev då arg på Harrison.
SÅ ANVÄNDS DIGESTIVEKEX
Kexen är goda att äta som snacks, eller som tilltugg till efterrätter som glass. Vanlig ingrediens i tårtbottnar blandat med smör. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09
Språk
digestive biscuits
biscuit digestif
biscotti digestione
digestive Keks, Verdauungs-Keks
galleta digestiva