
Om kuvertbröd, små matbröd
Kalorivärden:
Fakta
Kuvertbröd är namn på finare små portionsbröd, som avses att serveras till mat på finare middagar serverad på en assiett (liten tallrik) vid sidan om kuverttallriken. Vanligtvis ett vitt bröd till exempel rosenbröd (se dito), men kan också vara ljust eller mörkt beroende på vad som passar bäst till maten. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.Kuvert (fr. couvert) = allt det som en gäst behöver under måltiden - tallrikar, bestick, glas och servett. Läs hur man dukar bord till festmåltider > kuvertdukning.
Andra länder: Franskans "pain de couvert" är inget direkt använt begrepp i Frankrike och missförstås lätt för att couverts också betyder bestick ("bestickbröd"??). Inte heller i andra länder är kuvertbröd ett vanligt begrepp, utan man talar mest om "småbröd" till skillnad från limpor. I Frankrike är en "petit pain" nästan liktydigt med en minibaguette, enär baguette är landets universalbröd som serveras uppskuret till nästan till all mat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07
Språk
bun, bread roll
pain de couverte, petit pain
panino, panini, pane piccolo
Brötchen, Schrippe
pan pequeño