Mascarpone
(mascarpone = italiensk krämig färskost)
Kalorivärden:
Fakta
Mascarpone, som härstammar från Lombardiet i norra Italien, är mest känd som ingrediens i efterrätten Tiramisu.- Osttyp: Färskost ("Cream cheese") av komjölk.
 - Ursprung: Abbiategrasso Lombardiet, Italien.
 - Tillverkning: Tekniskt sett är Mascarpone kanske inte en ost. Man värmer grädde till cirka 85°C. Därefter rör man ner försikt vinsyra (tartaric acid). Blandningen får sedan vila i kyla. Sedan avskiljs vasslen och produkten förpackas.
 - Form: Homogen, mjuk och krämig massa.
 - Användning: Osten äts framförallt i desserter till exempel i efterrätten Tiramisu. Används även naturell till frukt eller som tillbehör till varmrätter som risotto. Används liknande crème fraiche till exempel i såser. Den kan ersättas med ricotta, som är ett magrare alternativ.
 - Passande dryck: 
 - Ytskikt: Vit, eller svagt ljusgul.
 - Snittyta: Vit, eller svagt ljusgul.
 - Konsistens: Krämig påminnande om crème fraiche, men tjockare i konsistensen.
 - Smak: Mild, gräddig, något syrlig.
 - Lagring: Lagras ej.
 - Fetthalt: Helfet ost, fetthalt cirka 40%.
 - Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
 - Kommentar: 
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Språk
              
            
mascarpone = Italian cream cheese
              
            
mascarpone = fromage à la crème italien
              
            
mascarpone = formaggio cremoso
              
            
Mascarpone = italienischer Topfen, Weisskäse
              
            
mascarpone = queso crema italiano