Så steks nötbog

Så steks nötbog

(Så tillagas märgpipa, så steks, grillas, ugnslagas nötbog, Så tillagas bogrulle, Så tillagas fjäderbladsbog, luffarstek, luffarbiff, Tillagningstider nörbog)

  • Kalorivärden:

Fakta

Nötbog är ett magrare alternativ till högrev när man vill ha kött som inte faller sönder lika lätt (läs mer > Nötbog). Bogstek utan eller med ben (märgpipa) brukar ugnstekas. Kalvbog är ett mörare alternativ. Bogrulle likaså. Liten bogstek, hel eller skivad, tillagas i panna eller ugn. Fjäderbladsbog kan stekas på allehanda sätt. Bogbladsplatta passar att pannstekas. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden..


Förberedelser:

  • Portionsvikt: Beräkna runt 200 gram råkött eller 285 gram kött med ben per portion, vilket ger cirka 150 gram tillagat kött.
  • Marinering kan göras för att ge köttet lite ytsmak och som smaksättare av sås. Tillämpas främst vi grillning. Kortidsmarinering ger inte mörare kött (läs mer > Så marineras kött). Kockskolan är tveksam till det flitiga korttidsmarineradet av kött i recept, för att det ofta förtar den fina köttsmaken och ger sämre stekeffekt.


SÅ PANNSTEKS NÖTBOG

  • Köttval: Köttet bör vara väl mörat och väl ansat. Bästa köttval är en skivad fjäderbladsbog med urtagen mittsena (= "flat iron steak"). Liten bogstek kan stekas hel eller skivad i panna liknade fläskstek.
  • Stek: Bryn köttet på båda sidor. Efterstek på ganska låg värme.


SÅ UGNSTEK NÖTBOG

  • Köttval: En mörad bogstek eller bogrulle tillagas på samma sätt i ugn som andra stekar. Bästa köttval som stek är fjäderbladsbog ("luffarbiff") med urtagen mittsena. Flatskuren sådan kallas också för "flat iron steak".
  • Vikt: En stek bör väga minst 1 kilo. En putsad stek utan ben på 1,6 kilo = 8 portioner.
  • Ansa: Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Hel bog har en ganska kraftig längsgående sena mitt i köttet. Den bör tas bort innan tillagning, alternativt före servering. Skölj köttet och torka av.
  • Bryn gärna köttet i matfett runt om i het stekpanna, eller pensla med lite smör.
  • Ugnsstek: Stek i 125-200°C (låg värme rekommenderas) tills medium-välstekt 60-70°C kärntemperatur.  Det tar cirka 60 min/kg i 175°C, ~65 min/kg i 150°C och ~85 min/kg i 125°C för väl mörad bogstek. Vänd/vrid gärna köttet någon gång i ugnen för bättre runtomvärme och pensla samtidigt köttet med lite smör. Låt köttet vila minst 15 minuter före servering.
Se recept > Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek; > Nötbog i lergryta med rotsaker; > Luffarstek/luffarbiff.



SÅ GRILLAS NÖTBOG

  • Köttval: Bästa köttval är mörad fjäderbladsbog.
  • Putsa köttet och torka av. Smöra ytan och salta runtom.
  • Grilla i grill med lock på indirekt svagare värme till kärntemperatur 55-60°C för rosastek, eller till 60-65°C för medium stekt. Räkna med 1 timmes stektid. Skydda med aluminiumfolie om ytan blir för bränd. Låt köttet vila 20 minuter före servering. En enklare och säkrare variant är att försteka i ugn och eftersteka på grillen.

Se recept > Grillad flat iron steak.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-05