Om chokladtryffel

Om chokladtryffel

  • Kalorivärden:

Fakta

Chokladtryffel är en liten chokladboll av smält mörk choklad tillsammans med grädde, så kallad ganache (läs mer > Om ganache, chokladkräm). Ibland bara kallad tryffel, vilket inte skall förväxlas med tryffel­svamp. Namnet för att chokladbollarna brukar vara lite knöliga som en tryffelsvamp (läs mer > Om tryfflar). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ TILLREDS CHOKLADTRYFFEL

  1. Ingredienser: Choklad och grädde. Andelen choklad/grädde måste vara ganska hög (2:1) för att få fast massa som kan rullas till bollar. En mindre mängd smör brukar ingå vilket ger blank yta. Kan smaksättas på allehanda sätt - med socker, flingsalt, honung, vanilj, lakrits, konjak, rom, likör med mera enligt egen smak. Sälta gör att bitter choklad upplevs sötare och syra balanserar sötman.
  2. Tillredning: Grädde och smör hettas upp och hälls över hackad choklad som får stå i 5 minuter innan smeten rörs om och smaksättare tillsätts.
  3. Forma: Kall smet formas till bollar och brukar rullas i kakao, socker eller annat för att inte kladda. Ställs kallt innan servering.
  4. Serveras som godis, gärna till kaffet efter en god middag.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Språk

Engelsk översättning

chocolate truffles

Fransk översättning

Truffes au chocolat

Italiensk översättning

Tartufi di cioccolato

Tysk översättning

Schokoladentrüffel

Spansk översättning

Trufas de chocolate

Bli medveten om vad du äter!