Soppterrin

Soppterrin

(voluthantag)

  • Kalorivärden:

Fakta

Soppterrin (fr. soupière) är en finare, större serveringsskål för soppa med lock och två hänklar (= handtag, eller voluthantag = snäck- eller spiral­liknande handtag) och med urgröpning i kanten avsedd för soppslev. Ibland stående på fot och med underfat. Härkomst från Frankrike på 1700-talet. Materialet är som regel porslin.

Terrin (fr. terrine = "lerkärl"): Begreppet soppterrin ("terrin de soupe") används inte Frankrike. En terrin är där en ugnsfast form för tillagning av patéer och annat. Läs mer > Terrin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Språk

Engelsk översättning

tureen

Fransk översättning

soupière

Italiensk översättning

zuppiera

Tysk översättning

Suppenterrine

Spansk översättning

sopera

Bli medveten om vad du äter!