
Så ugnslagas kyckling }
Kalorivärden:
Fakta
Pågående arbete, text ej klar.
Fågel skall vara genomstekt. Köttsaften skall vara ofärgad, dvs utan rosa inslag. Kontrollera att köttet inte är rosa t.ex. där lårbenet är fäst intill kroppen. Förr rekommenderade man längre stektider än vad som anges nedan, vilket ger torrt och tråkig kött. Precis genomstekt, men inte mer, ger bästa resultat. Längre stektid på lägre stektemperatur ger knaprigare kött.
Hel | Ugns- | Inner- | Tillagning | Köttvikt |
kyckling | temp °C | temp °C | minuter | tillagad |
Vårkyckl. | 175-200 | 70-85 | 35-40 | 200 g |
Liten | 175-200 | 75-85 | 45-60 | 450 g |
Medel | 175-200 | 75-85 | 60-75 | 700 g |
Stor | 175-200 | 75-85 | 70-90 | 950 g |
Kyckling- | Ugns- | Inner- | Tillagning | Köttvikt |
delar | temp °C | temp °C | minuter | tillagad |
Halv | 175-225 | 75-85 | 30-60 | 225-450 |
Delar | 175-225 | 75-80 | 20-30 | -25% ** |
Bröstfile* | 175-180 | 70-75 | ca 15 | 100-150 |
Bröstfilé | 200-225 | 70-75 | ca 15 | 100-150 |
*) Förbrynt i stekpanna **) Viktförlust 25%
Vid tillagning av ben, lår och klubba rekommenderas uppvärmning upp till 82 grader. Bröstfilé och lårfilé värms till 72 grader.
Hälsa: Hel kyckling får inte fyllas i förväg, utan det skall ske strax innan tillagning. Detta för att inte sätta igång en farlig bakterietillväxt. Fyllningen kan dock tillredas i förväg.
Crapaudine: Ett fiffigt franskt sätt att steka hel fågel är att skära upp den crapaudine (som en liten padda, crapaud = padda). Man skär bort ryggbenet med kniv via buken, gör ett hack i nyckelbenet och viker sedan ut fågeln. Se film via länk nedan > Poulett en crapaudine.
- Poulet ā la Comtoise
- Poulet provencale
- Tandori chicken
- Chicken Tikka
Vår 283