Terrine

Terrine

(terrin, pastejgryta, pastejform = liten gryta med lock eller maträtt i sådan gryta)

  • Kalorivärden:

Fakta

Terrin (fr. terrine = "lerkärl" från latinets terra = jord) är en rektangulär, rund eller oval mindre gryta med lock. Traditionellt en glaserad lergryta, numera också emaljerade järngrytor. Sådan gryta används huvudsakligen vid tillagning av paté och pastej av kött, inälvor, fisk, skaldjur och grönsaker, som ugnsbakas i vattenbad. Serveras som regel kall i sin form, eller uppskuren i skivor (läs mer > Paté). I brist på sådan form kan en formbrödsform användas.

Soppterrin (fr. soupière): Terrin kan också vara en finare stor serveringsskål med handtag. Läs mer > Soppterrin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Språk

Engelsk översättning

terrine = small pot with a lid or a dish in such a pot

Fransk översättning

terrine = petit pot avec un couvercle ou un plat dans un tel pot

Italiensk översättning

terrina = piccola pentola con un coperchio o un piatto in una tale pentola

Tysk översättning

Terrine = kleiner Topf mit Deckel oder eine Gerichte in einem solchen Topf

Spansk översättning

terrina = olla pequeña con tapa o un plato en tal olla

Bli medveten om vad du äter!