Asiatisk ångkokare

Asiatisk ångkokare

(asiatiska ångkokare)

  • Kalorivärden:

Fakta

Asiatisk ångkokare är kokkärl av bambu eller metall som kan placeras i en wokpanna över kokande vatten. Korgarna är staplingsbara så att man kan tillaga flera varor samtidigt. De kan också ställas över en stor kastrull om man saknar wok. Ångkokning används flitigt i det asiatiska köket för att koka grönsaker, fisk, kyckling med mera. De är billiga i inköp och finns i olika storlekar. Nyinköpta bambukokare bör blötläggas några timmar innan användning för att få bort bambulukten. Det finns två kinesiska ångkokningsmetoder för wok.

Ch´eng som sker öppet och tillagningen går snabbt. Färska varor som endast behöver försiktig värmebehandling tillagas på detta sätt, till exempel strimlad fisk, fågel eller kött. Varan kryddas/marineras före tillagning.

Tun innebär sluten ångkokning, det vill säga kokning under lock. Denna metod används för långsam ångwokning av fastare varor under längre tid.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Språk

Engelsk översättning

Asian steamer, bamboo steamer

Fransk översättning

vapeur asiatique, vapeur à bambou

Italiensk översättning

piroscafo asiatico, piroscafo di bambù

Tysk översättning

asiatischer Dampfer, Bambusdampfer

Spansk översättning

vapor asiático, vapor de bambù

Bli medveten om vad du äter!