
Apetina
(Apetina® = svensk komjölksost liknande Feta®)
Kalorivärden:
Fakta
Apetina® är Arlamejeriernas motsvarighet till klassisk grekisk fetaost. Övriga Apertina försöker också efterlikna fetaost, men är formellt färskostar tillverkade av pastöriserad komjölk (läs mer > Apertina).
- Osttyp: Mjuk får- och getost av pastöriserad fårmjölk (70%) och getmjölk (30%), importerad från Grekland.
- Ursprung: Arla, Sverige. Registrerat varumärke.
- Tillverkning:
- Form: Säljs i rektangulär bit.
- Användning: Passar i sallader, som snacks, i varma rätter som pasta, omelett och pizza, eller som smaksättare i kalla såser.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Vit till crèmefärgad.
- Ytmogning: -
- Snittyta: Vit till crèmefärgad.
- Konsistens: Halvmjuk.
- Smak: Mild, aromatisk, något sur och salt.
- Lagring: Lagras ej.
- Fetthalt: 25%.
- Förvaring: Datumstämpeln gäller oöppnad förpackning. Öppnad förpackning förvaras i högst +8°C i cirka 14 dagar.
- Kommentar: Ursprungligen hade Arla en "feta" som var gjord på komjölk. Eftersom "feta" är förbehållet grekisk får- och getost döpte Arla om denna ost till Apetina. Läs mer > Apetina.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Språk
Apetina® = Swedish cow milk cheese similar to Feta®
Apetina® = fromage suédois au lait de vache similaire au fromage Feta®
Apetina® = formaggio svedese di latte vaccino simile al formaggio Feta®
Apetina® = schwedischer Kuhmilchkäse ähnlich Feta®
Apetina® = queso de leche de vaca sueco similar al queso Feta®