Silduk

Silduk

(passerduk, mousselineduk, muslinduk)

  • Kalorivärden:

Fakta

Silduk (passerduk) är ett tunt tyg t.ex. av linne, genom vilken man filtrerar bort fina partiklar (ett alternativ till såll). Finns med olika finmaskighet. Det finns tillhörande ställning på vilken silduken kan monteras. Under ställer man en skål.

Mousselineduk (muslinduk) används i köket som en extra finmaskig silduk. Muslin är för övrigt ett klädestyg ofta tryckt i små mönster och används vanligen till blusar och klänningar. Namnet från staden Mosel i Irak varifrån tyget tros komma ursprungligen. Mousseline kan även inom kokkonsten avse rätt berikad med vispad grädde (läs mer > Mjölk- och gräddefterrätter).


SÅ ANVÄNDS SILDUKAR

Sildukar används bland annat för att finsila buljonger, såser, skirat smör, eller för att filtrera/passera bärsaft, urlakning av vatten ur till exempel krossade tomater, samt för att forma mjuka varor. Används även som sammanhållande duk för vara som kokas till exempel sylta.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Språk

Engelsk översättning

straining cloth, cheesecloth

Fransk översättning

toile à tamis, étamine

Italiensk översättning

tela, straccio per colare

Tysk översättning

Siebtuch

Spansk översättning

manga de filtrar

Bli medveten om vad du äter!