Vit choklad

Vit choklad

  • Kalorivärden:

Fakta

Vit choklad består av kakaosmör, mjölkpulver och socker, kakaomassa ingår ej. Smaksätts vanligen med vanilj. Vit choklad skall enligt Livsmedelslagen (LIVSFS 2003:13) innehålla minst 20% kakaosmör och minst 14% mjölktorrsubstans, varav minst 3,5% mjölkfett.

Historia: Att blanda kakaosmör med socker har naturligtvis förekommit i långliga tider, men den första vita chokladkakan skapades av Nestlé 1936. Läs mer > Chokladhistoria.

  • Smak: Vit choklad har karakteristisk mjölksmak liknande mjölkchoklad, men med svagare kakaosmak. Vit choklad av sämre kvalitet, som innehåller mindre mängder kakaosmör, känns lätt "dammig" i munnen.
  • Alternativ: Vit Bakchoklad.
  • Försäljning: En eller ett par varianter brukar förekomma i butik, vanligtvis från Fazer. Enstaka andra importfabrikat.
  • Jämförpris: Mycket högt. Fazer 100-125 kr/kg. Övriga märken 300-400 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Choklad är känslig för fukt och värme och förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inlindat i folie. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Rätt förvarad har vit choklad en hållbarhet av cirka ett halvår.

Näring: Nedan Fazers vita choklad som är den vita choklad som vanligen hittas i butik och två andra mer udda varumärken som jämförelse. Green&Black anger formellt felaktigt "kakao 30%" vilket avser kakaosmör och Vegan benämner sin kaka "Vit kakao" vilket också strikt sett är mot bestämmelserna (kakao = kakaomassa + kakaosmör). Vegan som är ekologisk innehåller utöver socker och kakaosmör även mandel och rispulver.

 

 Vit choklad

Smör

Socker

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydr.

Va mm

Summa

 Fazer

 

57%

560

7%

34%

57%

2%

100%

 Green&Black

30%

51%

581

8%

38%

51%

3%

100%

 Vegan

19%

38%

552

4%

31%

64%

1%

100%

Källa: Kunskapskokboken 2021-05


SÅ ANVÄNDS VIT CHOKLAD

Vit choklad används som godis, även om efterfrågan är låg. I matlagning förekommer vit choklad till desserter, konfektyrer, bakverk, glasering och efterrättssås. Vit choklad är mycket värmekänslig, så var extra försiktig om du smälter den.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Språk

Engelsk översättning

white chocolate

Fransk översättning

chocolat blanc

Italiensk översättning

cioccolata bianco

Tysk översättning

weisse Schokolade

Spansk översättning

chocolate blanco

Bli medveten om vad du äter!