
Vit choklad
Kalorivärden:
Fakta
Vit choklad består av kakaosmör, mjölkpulver och socker, kakaomassa ingår ej. Smaksätts vanligen med vanilj. Vit choklad skall enligt Livsmedelslagen (LIVSFS 2003:13) innehålla minst 20% kakaosmör och minst 14% mjölktorrsubstans, varav minst 3,5% mjölkfett.
Historia: Att blanda kakaosmör med socker har naturligtvis förekommit i långliga tider, men den första vita chokladkakan skapades av Nestlé 1936. Läs mer > Chokladhistoria.
- Smak: Vit choklad har karakteristisk mjölksmak liknande mjölkchoklad, men med svagare kakaosmak. Vit choklad av sämre kvalitet, som innehåller mindre mängder kakaosmör, känns lätt "dammig" i munnen.
- Alternativ: Vit Bakchoklad.
- Försäljning: En eller ett par varianter brukar förekomma i butik, vanligtvis från Fazer. Enstaka andra importfabrikat.
- Jämförpris: Mycket högt. Fazer 100-125 kr/kg. Övriga märken 300-400 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Choklad är känslig för fukt och värme och förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inlindat i folie. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Rätt förvarad har vit choklad en hållbarhet av cirka ett halvår.
Näring: Nedan Fazers vita choklad som är den vita choklad som vanligen hittas i butik och två andra mer udda varumärken som jämförelse. Green&Black anger formellt felaktigt "kakao 30%" vilket avser kakaosmör och Vegan benämner sin kaka "Vit kakao" vilket också strikt sett är mot bestämmelserna (kakao = kakaomassa + kakaosmör). Vegan som är ekologisk innehåller utöver socker och kakaosmör även mandel och rispulver.
Vit choklad | Smör |
Socker | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydr. | Va mm | Summa |
Fazer |
| 57% | 560 | 7% | 34% | 57% | 2% | 100% |
Green&Black | 30% | 51% | 581 | 8% | 38% | 51% | 3% | 100% |
Vegan | 19% | 38% | 552 | 4% | 31% | 64% | 1% | 100% |
Källa: Kunskapskokboken 2021-05
SÅ ANVÄNDS VIT CHOKLAD
Vit choklad används som godis, även om efterfrågan är låg. I matlagning förekommer vit choklad till desserter, konfektyrer, bakverk, glasering och efterrättssås. Vit choklad är mycket värmekänslig, så var extra försiktig om du smälter den.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Språk
white chocolate
chocolat blanc
cioccolata bianco
weisse Schokolade
chocolate blanco