
Grevé ®
(Svensk hårdost)
Kalorivärden:
Fakta
Grevé® är den yngsta av våra verkligt svenska ostar. Osten utvecklades på mejeriernas ostförsöksstation i Ö-vik. 1963 startade tillverkningen på mejeriet i Ö-vik samt på mejerierna i Bollnäs och Hudiksvall. Det är propionsyrakulturen som ger Grevé-osten den söta, nötliknande smaken och de fina stora piporna (hålen).
Ursprung: Örnsköldsvik, Sverige, lanserad 1963.
Osttyp: Rundpipig, cylindrisk hårdost, 12-14 kg, komjölk
Ytskikt: Vax.
Snittyta: Ljusgul-gul, runda till ovala pipor, 10-40 mm.
Konsistens: Halvhård, jämnt smältbar, skivbar.
Smak: Mild, sötaktig, nötliknande.
Lagring: Minst tre månader.
Fetthalt: 17%, 28 %.
Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.
Kommentar: Den norska osten Jarlsberg var en källa till inspiration under utvecklingen.