
Enbär
(enbär = frökrydda, klassisk i gin)
Kalorivärden:
Fakta
Enbär är frukten från enträdet, en art i familj cypresser. Det är en taggig barrväxt, som växer vild på hedar och torra backar. Trädformen varierar med klimatförhållanderna altifrån markkrypande till 6 meter i höjd. Enen blommar första året, får gröna bär andra året och först tredje året, när bären blivit mörkblåa, är de klara att skördas och torkas. Busken/trädet har stor spridning i Europa och i Världen. Under medeltiden ansågs enbär ha en magisk läkande kraft och än idag används enbär bland annat för att öka aptiten.
Odling: Enbär finns rikligt i naturen.
ANVÄNDNING
De aptitretande bären används hela eller krossade och passar speciellt bra som krydda till kraftfull mat av vilt och lamm, såser och marinader. Bären krossas och gnids in i köttet eller tillsätts hela i grytor och fonder. Kryddan är uppskattad som smaksättare av drycker t.ex. enbärsdricka och som brännvinskrydda (genever och gin). Enens ved och barr används till rökning av köttprodukter.
Alternativ: Enbär är svår att ersätta med andra kryddor.
Säsong: Bären plockas på hösten.
Förvaras: Torkade bär förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Låg hållbarhet.
Språk
Latin: Juniperus communis
juniper berries = spice, classic in gin
baies de genièvre = épice, classique en gin
bacca di ginepro = spezia, classico nel gin
Wacholderbeeren = Gewürz, klassisch im Gin
bayas de enebro = especia, clásico en ginebra