
Paranötter
(amazonmandel, brasiliansk mandel)
Kalorivärden:
Fakta
Paranötsträdet (Bertholletia exelsa) är den enda arten i släktet Bertholletia. Det ett stort träd upp till 50 meter högt med utbredd krona, hemmahörande i norra Sydamerika med ursprung från Colombia. Det kan bli 1000 år gammalt. Namnet "para" kommer från den brasilianska delstaten Pará, varifrån nötterna en gång i tiden exporterades.
Paranöt är frukten från paranötsträdet. Det är en hård kapselfrukt liknande kokosnöt cirka 10-15 centimeter i diameter som väger cirka 3 kilo. Kapseln skal är cirka 1 centimeter tjockt och stenhård, svår att slå sönder. I Brasilien huggs träden ofta ner när nedfallande nötter utgör en hälsofara. Inuti finns 3-6 rum med ett 20-tal tätt sammanpackade hårda nötter som innehåller själva fröet ("nöten"). Se recept med paranöt, klicka på "recept" till högern om bilden. Biologiskt är paranöt en stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt).
- Karaktär nötkärna: Spolformad vit 3-5 centimeter lång och 1 cm tjock.
- Vikt: Cirka 10 gram.
- Fetthalt cirka 66%.
- Smak: Smörig mild nötsmak. Nötterna härsknar lätt och får då gulaktig färgton.
- Alternativ vara: Macadamianöt eller andra trädnötter.
- Försäljning: Säljs skalad och torkad i välsorterade butiker. Med skal brukar förekomma främst till jul.
- Jämförpris: Medel - högt nötpris. Skalad 200-400 kr/kilo. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
- Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.
Paranötsdryck ("paranötsmjölkmjölk"): är mixade eller finmalda nötter utspätt med vatten. Smaksätts på olika sätt, till exempel med socker, vanilj eller kakao. Läs mer > Vegetarisk dryck.
Hälsa/näring: Paranöten är extra energirik, 650-700 Kcal/gram. Fettmängd cirka 66%., protein ~14%. Mängden mättat fett är ~15%, enkelomättat ~25% och fleromättat fett ~20%. Paranötter innehåller små mängder radium. Vid import kontrolleras nötterna noga på mögelgiftet aflatoxin, som framför allt förekommer på oskalade (läs mer > Mögelgifter). Om nötallergi, läs > Nötallergi.
Produktion: Världsproduktionen av paranötter med skal var år 2016 cirka 120 tusen ton, varav Bolivia 43%, Brasilien 35%, Elfenbenskusten 17%. Övriga världen 5%. Källa: FAOSTAT.
SÅ ANVÄNDS PARANÖT
Paranötskärnor äts som snacks och brukar förekomma i nötblandningar. Med skal förekommer i nötknäckartider (jul). Nöten används i bakverk, desserter och konfekt. Av nötterna pressas olja (läs mer > Smaksättarolja). Oljan används i kosmetikabranschen och som smörjmedel i urverk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Språk
Latin: Bertholletia exelsa
Brazil nuts
noix de Brézil, noix de Para
noce del pará
Paranuss
nuez de pará