
Kassler
(hamburgerrygg)
Kalorivärden:
Fakta
Kassler är lättrimmat benfri kotlettrad (ytterfilé) av gris, som varmröks i hög fuktighet i 65-70°C (basturökts). Köttet pressas till cylinderform. I Danmark benämnd "hamburgerryg" (hamburgerrygg), ett namn som även förr fanns i Sydsverige (läs mer > à la Hamburg, hamburgare). Kotlettbacon är en variant av kassler, fast inte pressad och skivad (läs mer > Kotlettbacon). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
Namnets ursprung är oklart. Antingen är det efter en slaktare Cassel i Berlin på 1800-talet, eller uppkallat efter staden Kassel i Nordtyskland. En tredje teori är att namnet härletts från franskans casserole (kastrull) i vilken den kan ha tillagats. I början av 1700-talet var cirka 20% av Berlins invånare franska hugenotter.
- Köttkvalité: Köttet är mört (mörhet 4 av 5, läs mer > Möra kött). Svensk kassler är oftast inte rökt på klassiskt vis utan kokt smaksatt med rökarom (läs mer > Om rökning).
- Smak: Salt med lätt röksmak. Obetydlig marmorering (1 av 5, läs mer > Om kött)
- Alternativ vara: Kotlettbacon, rökt skinka.
- Försäljning: Kassler (rökaromkokt) i bit förekommer i de flesta butiker, även om valalternativen är få. Varmrökt förekommer ibland.
- Jämförpris: Mycket låg/lågt för att vara köttvara. Rökaromvara 75-100 kr/kg. Varmrökt och ekologisk 100-150 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C. God hållbarhet, en vecka eller mer. Se förpackning.
Hälsa, näring: Kassler (rökaromkokt) är magert kött med låg fetthalt vanligen runt 5%. Proteinhalt runt 20%, vattenhalt 70-75% och salthalt 2-3%. Energi 120-130 Kcal/100g. Näringsvärdena i SLV:s databas är underskattade jämfört med verklighetens butikskassler, energi 106 Kcal, fett 2%, protein 21%, vatten 72% och salt 4%. För kassler rökt på klassiskt sätt är värdena högre, till exempel 235 Kcal/100g, fetthalt 16%, protein 25%, vatten 55% och salt 4%.
SÅ ANVÄNDS KASSLER
Skivad kassler kan ätas kall till exempel på smörgås, eller uppvärmd, till exempel lättstekt (bräckt) i panna. Passar tärnad i pytt i panna, grytor och liknade sätt. Kort tillagningstid. Den rökta kanten kan ätas, men är lite svårtuggad och skärs ofta bort. Kassler är sig salt och behöver inte saltas mer vid tillagning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Språk
smoked pork loin
carré de porc fumé, kassler
carne di manzo salata
Kasseler, Kassler
solomillo de cerdo ahumado