
Sojamjöl
Kalorivärden:
Fakta
Sojamjöl är skalade, ångpreparerade och rostade sojabönor som malts till ett fint pulver. Läs mer > Sojabönor.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 30 gram. 100 gram = 3,3 dl.
- Smak: Lätt nötig smak.
- Alternativ vara: Rismjöl, majsmjöl eller annat glutenfritt mjöl. Läs mer > Glutenfritt mjöl.
- Försäljning/säsong: Säljs året om i de flesta butiker.
- Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur, gärna kallt pga hög fetthalt (för att inte härskna).
Hälsa/näring: Sojamjöl är glutenfritt och mycket proteinrikt (35-40%), har hög fetthalt (20-25%) och är mineralrikt. Det förekommer även "avfettad" sojamjöl med lägre fetthalt, dock sällsynt i Sverige.
SÅ ANVÄNDS SOJAMJÖL
Sojamjöl kan användas som förtjockningsmedel t.ex. i såser. Eftersom soja saknar gluten fungerar det inte till jäsdegsbröd. En inblandning av upp till 15% i en vetedeg ger ett fastare bröd med nötig smak. Bröd med sojamjöl tenderar till att lättare brännas, så det kan vara aktuellt med att korta baktiden eller sänka ugnstemperaturen något. Av sojamjöl görs traditionellt "sojamjölk" (läs mer > Sojadryck) och sojaost (läs mer > Tofu). Sojamjöl används sparsamt av västvärldens privathushåll, men desto flitigare av livsmedelsindustrin i alla möjliga produkter alltifrån godis till färdigmat, för sojans höga innehåll av billig protein och fett. Förekommer som förtjockningsmedel i färdiga såser och soppor och ersätter en del av mjöl i bröd för ökat proteininnehåll, liksom i puddingar och kakor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Språk
soy flour
farine de soja
farina di soia
Sojamehl
harina de soja