
Potatismjöl, sagogryn
(potatisflingor, potatisstärkelse)
Kalorivärden:
Fakta
Potatismjöl består i huvudsak av ren potatisstärkelse. Mjölet är helt fritt från gluten och färgen är vit.
- Vikt/omvandling: 100 gram = 1,25 dl. 1 dl = 80 gram.
1 msk/15 ml = 12 gram. 10 gram = 13 ml. 1 tsk = 4 gram. - Portionsberäkning: Redningsmängd se > Om stärkelsemjöl, redningsmängd.
- Karaktär: Potatismjöl ger en klar redning.
- Smak: Utan smak.
- Alternativ vara: Arrowrot för klar redning. Majsmjöl eller annan matlagningsmjöl..
- Försäljning: Allmänt förekommande i butik.
- Jämförpris: 20-25 kr/kg.
- Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.
Sagogryn är potatisstärkelse i kulform. Används på samma sätt som potatismjöl. Ej att förväxla med sago, som är mjöl från sagopalmen (läs mer > Övriga stärkelsemjöl).
Potatisflingor är potatisstärkelse som valsats och torkats. Potatisflingor används bl.a. till att göra bröd saftigare.
Hälsa/näring: Potatismjöl är glutenfritt. Andel kolhydrater 82% varav kostfibrer 1%. Vatten 16%, protein 1% och fett 0%.
SÅ ANVÄNDS POTATISMJÖL
Potatismjöl används som förtjockningsmedel i första hand för att reda dessertsåser, till fruktkrämer och saft, men även för att reda andra såser och soppor, eller för att baka små och mjuka kakor. Potatismjöl ger en klar redning och behöver bara koka en kort stund för att reda. Stärkelsen sönderdelas om krämen/vätskan kokar eller hålls varm för länge och blir då tunnflytande. Den bör sjuda för att undvika klumpbildning. Potatismjöl på bär i fruktpajer suger upp vätska och gör fruktpajer torrare.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09
Språk
potato starch
fécule de pommes de terre
fecola di patate
Kartoffelmehl, Kartoffelstärke
fécula de patata