Vetekärnor
Kalorivärden:
Fakta
Vetekärnor är vetekorn utan agnar bestående av frövita, kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Matvete (fullkornsvetekärnor) är hela vetekärnor inklusive kli och grodd. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp. Matvete kan användas i bröddeg, sallader, grönträtter, grytor eller som tillbehör till mat i stället för ris, bulgur eller dylikt.
Läs mer > Matvete. - Vetekross är hela vetekärnor som klippts i bitar, dvs inklusive kli och grodd. Kan blandas direkt i bakdeg, eller först blötläggas och kokas för att bli mjuka. Läs mer > Vetekross.
 - Vetegroddar är växtens embryo som utgör cirka 3% av vetekärnan. Groddarna kan användas i bröd, müssli, sallader m.m. Läs mer > Vetegroddar.
 - Vetekli (vetefibrer) är vetekärnans olika skalskikt, som utgör cirka 14% i vetekärnan. Används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa brödform eller för att blanda i köttfärs. Läs mer > Vetekli.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Språk
              
            
wheat kernels
              
            
noyau de blé
              
            
frumento nucleo
              
            
Weizenkern
              
            
núcleo de trigo