Vetekärnor

Vetekärnor

  • Kalorivärden:

Fakta

Vetekärnor är vetekorn utan agnar bestående av frövita, kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi.

  1. Matvete (fullkornsvetekärnor) är hela vetekärnor inklusive kli och grodd. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp. Matvete kan användas i bröddeg, sallader, grönträtter, grytor eller som tillbehör till mat i stället för ris, bulgur eller dylikt.
    Läs mer > Matvete.
  2. Vetekross är hela vetekärnor som klippts i bitar, dvs inklusive kli och grodd. Kan blandas direkt i bakdeg, eller först blötläggas och kokas för att bli mjuka. Läs mer > Vetekross.
  3. Vetegroddar är växtens embryo som utgör cirka 3% av vetekärnan. Groddarna kan användas i bröd, müssli, sallader m.m. Läs mer > Vetegroddar.
  4. Vetekli (vetefibrer) är vetekärnans olika skalskikt, som utgör cirka 14% i vetekärnan. Används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa brödform eller för att blanda i köttfärs. Läs mer > Vetekli.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Språk

Engelsk översättning

wheat kernels

Fransk översättning

noyau de blé

Italiensk översättning

frumento nucleo

Tysk översättning

Weizenkern

Spansk översättning

núcleo de trigo

Bli medveten om vad du äter!