
Fläskfärs
(skinkfärs)
Kalorivärden:
Fakta
Fläskfärs är malt griskött och fettrikare än nötfärs. Fläskfärs används sällan rent till olika rätter, utan blandas vanligen med annan magrare färs (läs mer > Blandfärs).
Skinkfärs är mald skinka. Detta kött är betydligt magrare och passar speciellt bra till italienska maträtter.
- Köttkvalité: Färs är alltid mör tack vare malning (5 av 5, läs mer > Möra kött).
- Relativ fetthalt: Högt, 15-25%. Saluförd färs vanligen 23%, varav mättat fett 10%. Läs mer > Fetthalt i livsmedel. Skinkfärs är magrare (3-5%).
- Smak: Mild. (1-2 av 5, läs mer > Om kött).
- Alternativ vara: Blandfärs, eller annan köttfärs.
- Försäljning: Säljs färsk i tråg. Förekommer även fryst. Ekologisk fläskfärs och skinkfärs är sällsynt förekommande i butik.
- Jämförpris: Mycket lågt, prisvärt kött. Butikspris 40-60 kr/kg eller mer. Tillagat pris är 10-20% högre än råpriset. Som regel svensk färs, oftast grovmald. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaras kallt 0 till +4°C. Butiksmald färs bör tillagas samma dag som den malts. Industripackad färs i obruten atmospack med svetsad kant (läs mer > Förvaring kött), håller cirka en vecka från förpackningsdag. Observera att kylskåp i allmänhet håller högre temperaturer (cirka 10°C) vilket förkortar hållbarheten betydligt. Fryst färs håller sig 3-5 månader (läs mer > Frysning kött).
SÅ ANVÄNDS FLÄSKFÄRS
Fläskfärs kan användas som annan färs till burgare, pannbiffar, köttbullar, pajer, gratänger, piroger, kåldolmar och liknande (läs mer > Köttfärsrätter). Köttet skall alltid vara genomstekt. Fläskfärs används dock sällan rent utan brukar blandas med annan färs (=blandfärs), till exempel nötfärs och viltfärs för att sådan färs annars blir fast och stum.
Klassiska nötfärsrätter:
- Medisterbullar är färsbullar av fläskfärs (se recept > Medisterkaker). Medister är ett gammalt ord för fläskkött med inblandning av ister (från tyskans met = hackat fläskkött och ister = djurfett). Jämför > Medisterkorv.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09
Språk
pork mince
porc haché
carne macinata di maiale
Schweinehackfleisch
carne de cerdo picada